Rozvoj velkých řetězců na venkově brzdí nedostatek pozemků. Radnice spíš pomáhají malým prodejnám

Události: Rozvoj velkých obchodů brzdí nedostatek pozemků (zdroj: ČT24)

Zánik malých prodejen v Česku pokračuje; za poslední tři roky se jejich úbytek víc než zdvojnásobil. S konkurencí obchodních řetězců se těžko vyrovnávají především ve vesnicích do tisícovky obyvatel. Tam na provoz prodejen musejí většinou doplácet. Stále více krajů tak pro jejich zachování vypisuje dotační programy.

Jenom vloni zaniklo v Česku téměř tisíc nejmenších obchodů o prodejní ploše do 50 metrů čtverečních. Na druhé straně těch velkých stále přibývá – i když jejich rozrůstání v posledních letech zpomalilo. 

Jedním z důvodů je nedostatek pozemků, na kterých by svoje prodejny mohly stavět. Oslovují proto konkrétní obce, třeba ty kolem Prahy.

„Náš pozemek je velký několik tisíc metrů čtverečních, s tím, že se to využívá pro děti, je tady hřiště. Taky se to používá na čarodějnice, na vánoční trhy,“ říká starosta Davle Jiří Prokůpek o ploše, o kterou mají řetězce zájem.

Poslední zájemce oslovil davelskou radnici nedávno. Nabídku udělal i dalším obcím na hlavním silničním tahu. „Podle mě si zjistili, který ten pozemek je obecní, který by jim vyhovoval, aby byl blízko hlavní silnice,“ myslí si Prokůpek. V Davli ale zatím žádný velký řetězec konkurenci místním obchodům dělat nebude.

Prodejny v Česku
Zdroj: ČT24

Malým obchodům pomáhají i dotace

V nerovném souboji pomáhají malým prodejcům také dotace. Na podporu prodejen v menších obcích rozdávají finanční podporu některé kraje, například ten Jihomoravský, Pardubický nebo Vysočina.

Nově se mezi ně řadí i Královéhradecký kraj. „Obec bude čerpat v rámci dotačního řízení a sama si řekne, zda to chce na platy nebo na provoz dané prodejny, ať už na udržení nebo zřízení nové,“ plánuje hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Dotaci dostane třeba majitel prodejny ve Světí. „Obec nevlastní objekt, ve kterém obchod sídlí, takže jsme nemohli vyjít vstříc formou odpuštění nájmu,“ říká starostka Světí Martina Saláková Safková, která dosud obchodu pomoci nemohla.