Venkovských prodejen stále ubývá. Kraje vytahují miliony, aby je zachránily

Události: Miliony pro malé prodejny (zdroj: ČT24)

V malých obcích ukončilo loni činnost 1082 venkovských prodejen. Trend zanikání malých obchodů tak zrychlil tempo, uvedla Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) s odkazem na výsledky šetření společnosti AC Nielsen. Některé kraje reagují na tento vývoj grantovými programy na podporu venkovských prodejen.

Nový grantový program na podporu venkovských prodejen vypsal například Kraj Vysočina. Loni vzbudila tato iniciativa velký zájem a dva miliony korun vyčleněné na dotace nestačily. Peníze tehdy vyšly na 55 z 91 žadatelů. Letos proto Vysočina zdvojnásobila částku a mohla by uspokojit žádosti i více než stovky obcí. 

Lidé v Markvarticích nedají na svůj koloniál na okraji jihlavského okresu dopustit. Oceňují možnost si nakoupit i prohodit pár slov, když se sejde víc lidí.  

„Pro mnohé občany je to jediný způsob, jak docílit nějakého sociálního kontaktu během dne. To znamená setkat se s ostatními lidmi, popovídat si, zjistit, co je nového. I to je smysl toho, proč kraj tyto prodejny podporuje,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Pavel Pacal (Starostové pro Vysočinu). 

V minulosti zdejší obchod opustila Jednota, po ní se tu nedařilo ani drobným živnostníkům. Provoz proto musela převzít obec a krajské dotace vítá.

Řešení hledají i na západě Čech

Smířit se s koncem prodělečných obchodů nechce ani Západočeské konzumní družstvo Sušice. Mezi svými 75 prodejnami zavedlo takzvané prodavače-střídače, kteří zaskakují na více místech. Například Simona Jandová nyní denně pendluje mezi Sušicí a Velkým Borem. „Dokud se nenajde nějaká stálá síla, tak tady budu fungovat. Jinak by se ten obchod musel zavřít.“

Plzeňský kraj vyhlásil nový dotační titul na zachování prodejen v malých obcích. Celkem vydá tři miliony korun, do 50 tisíc korun na jeden kamenný nebo pojízdný obchod. Cílem je omezit rušení prodejen v malých obcích do 250, respektive 500 obyvatel. Obce mohou podle agentury ČTK žádat o peníze od 23. dubna do 23. května.

Úbytek prodejen na venkově
Zdroj: ČT24

Minulá vláda loni v červnu schválila plány na podporu obslužnosti venkova, pomoci by mohl prodej potravin v partnerských pobočkách pošty nebo lepší internet. Prodej potravin v malých obcích by se pak mohl podle tehdejšího návrhu ministerstva zemědělství označit za veřejnou službu, která by měla nárok na veřejnou podporu.

Otázkou však nyní je, jak se k plánu postaví nová vláda. Podle původního návrhu ministerstva by za splnění některých podmínek bylo možné označit zajištění potravinové obslužnosti v obcích pod 1000 obyvatel za veřejnou službu.