Spojené arabské emiráty rychle rostou, čeští průmyslníci tam mapovali příležitosti

Události: Český obchod v SAE (zdroj: ČT24)

Bezmála stovka českých firem a obchodníků se zúčastnila konference v Dubaji. Pro české podniky jsou Spojené arabské emiráty největším obchodním partnerem v oblasti Perského zálivu. Loni tam vyvezly zboží za necelých 20 miliard korun. Blízkovýchodní země proslavená prudkým růstem se stává stále větším lákadlem pro světové investice.

Futuristické mrakodrapy, rychlostní silnice a nad tím vším nejvyšší budova světa, 828 metrů vysoká Burdž Chalífa, hlásají do celého světa zprávu o hospodářském zázraku Emirátů, konstatoval z místa zahraniční zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Připomněl také, že při získání nezávislosti před půlstoletím přitom nic uprostřed pouštních dun nenaznačovalo, že sedm klanových území čeká velká budoucnost. Za vším stála vize zakladatele státu, šajcha Zajda bin Sultána Nahajána. První prezident pozval do země cizí dělníky i odborníky, prosazoval svobodu podnikání i ženská práva. Ekonomika Emirátů od té doby narostla víc než 120krát.

Navíc země snižuje svoji závislost na ropě. „Naše hospodářství závisí na ropě už méně než z 29 procent. Už od začátku těžby ji bereme jen jako boží požehnání, které můžeme využít,“ řekl pro ČT ministr pro hospodářství SAE Sultán bin Sajíd al-Mansúrí. 

Delegace průmyslníků, vedená viceprezidentem Svazu průmyslu a obchodu ČR Radkem Špicarem, doprovází na zahraniční cestě předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka (ANO). „Máme hodně co nabídnout v oblasti nanotechnologií,“ vyzdvihl Vondráček. Zejména zmínil zařízení, které dokáže vyrábět ze vzduchu vodu. 

Jako první země na světě zřídily Emiráty ministerstvo pro umělou inteligenci. Ta má do pár let převzít značnou část správy země. Ministr, kterému je 28 let, dostal od šéfa české sněmovny knihu Karla Čapka R.U.R., kde se poprvé objevilo slovo robot. (Karlu Čapkovi bývá někdy přisuzován původ slova robot, on sám však uváděl, že slovo robot vymyslel jeho bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek). 

Představte si, že vláda ví, co budete potřebovat, ještě dřív než vy a dodá vám to.
Omar bin Sultán al-Olama
ministr pro umělou inteligenci SAE

 Současně s hospodářskou mocí země, která je rozlohou i počtem obyvatel srovnatelná s Českem, roste i vojensko-politická síla Emirátů. Spolu se svým velkým spojencem Saúdskou Arábií válčí v Jemenu, kde čelí ambicím Íránu. V konfliktu už zahynulo přes 16 tisíc lidí, připomněl Szántó.

„V Jemenu zatím roste cena za válku i pro arabskou koalici. Saúdská Arábie přišla o několik desítek lidí, Emiráty o více než stovku vojáků,“ dodal zahraniční zpravodaj ČT.