Chybí bylinky. Nejen zástupci likérek mluví o zdražování svých produktů

Bylinné likéry by mohly zdražit. Sucha a dlouhá zima se totiž projevily i na letošní úrodě bylinek. ČT to potvrdili zástupci tuzemských likérek. Výrobci lihovin tak budou muset hledat nové zdroje, kde byliny získat – například i mezi lidmi, kteří sbírají byliny ve volné přírodě. Letošní sklizeň bylin ovlivní také produkci čajů nebo přírodní kosmetiky.

Špatná úroda se projeví zejména v potravinářském průmyslu. Likérky mají problém potřebné bylinky sehnat. „U nás je situace hodně kritická, vzhledem k tomu že Fernet Stock je výhradně z bylin. U těch, které jsou méně dostupné, ceny rostou. Například heřmánek římský, ten momentálně bylo složité sehnat,“ potvrdil ČT marketingový ředitel z plzeňského Fernet Stocku Tomáš Hejkal.

Bylinky letos budou chybět i při výrobě českého absintu, za kterým stojí rodinný lihovar Žufánek. Shánět je budou hlavně od lidí. „Vykupovat budeme v mnohem větší míře. Nedostatek vody se podepsal i na jejich velikosti. Pelyněk pravý byl poloviční oproti normálu a yzop lékařský nenasadil tolik květů, kolik je běžné,“ sdělil ČT podnikatel Martin Žufánek. Yzop lékařský a pelyněk pravý jsou právě rostliny, které se používají k výrobě likérů.

V plzeňské likérce naopak výkup nepreferují. „Pro nás to není to určitě jediné možné řešení. Některé potřebné byliny se v Čechách nedají sehnat, pro nás se tím celá situace nevyřeší,“ dodal Hejkal z plzeňského Stocku.

Ceny bylinných likérů porostou

Protože se zásoby bylinek budou likérkám tenčit, odrazí se to podle firem pravděpodobně i na ceně alkoholu. „Máme samozřejmě své zásoby a spolehlivé dodavatele, ale ten vliv sucha a počasí je extrémní a promítne se to hodně do cen surovin. Záleží na tom, jak se ta situace bude vyvíjet, ale je možné, že se to projeví i na ceně Fernetu,“ doplnil Tomáš Hejkal.

Naopak v karlovarské Becherovce horší sezonu nezaznamenali. Růst cen ale předpokládají i tak. „Někdy se nějaká rostlina nemusí urodit, a na základě toho to samozřejmě ovlivňuje ceny. Z našich zkušeností je zde předpoklad, že by právě kvůli tomu mohla růst jejich cena,“ doplnil ředitel výrobního závodu Jan Becher Tomáš Bryzgal.

Zdraží i čaje a přírodní kosmetika

Nedostatek bylin se ale nedotkne jen likérek. Pocítí ho i výrobci čajů nebo přírodní kosmetiky. Čaje Leros tuzemské bylinky získávají hlavně výkupem. Patří to mezi jejich hlavní zdroje. „Tento způsob chceme nadále rozšiřovat. Proto jsme teď v září otevřeli novou výkupnu v Rajecké Lesné, kde očekáváme velký zájem místních obyvatel o sběr a jejich prodej z Rajecké doliny,“ řekl ČT ředitel nákupu Josef Pejzl.

O zvedání cen se mluví i v kosmetickém odvětví. „Ukáže se to teď, když probíhá sklizeň a budou známé škody, a tím i ceny pro další období,“ uvedla marketingová manažerka Jaroslava Kapitanová z Havlíkovy přírodní apotéky. „Nejspíš bohužel nastane menší výpadek některých produktů, ve kterých jsou obsažené např. řebříček, jitrocel, růže, meduňka, měsíček a heřmánek, těmto rostlinkám se letos moc nevedlo.“

Cesta bylinek do průmyslu začíná u pěstitelů a právě oni si stěžují na velmi chudou sklizeň. „Bylo totální sucho. Sklizeň je výrazně horší, bude i míň našich výrobků,“ potvrdil ČT Stanislav Svatoň z Ekostatku Vlkaneč, kde své bylinky využívají hlavně k výrobě vlastních sirupů.

Dobrá farma ve Středočeském kraji letos ani nesklízí. „Úroda je velmi malá. Jelikož je pěstujeme venku, tak nám všechny usychají a už je ani nesklízíme,“ popsal aktuální situaci farmář Vojtěch Sýkora.

Podle pěstitelů a dodavatelů by měla chybět například divizna, slez, máta, řebříček, měsíček, heřmánek, kopřiva, pelyněk a yzop lékařský.