V éře zdražujícího bydlení chce stát s obcemi investovat do stavby bytů s regulovaným nájemným

Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí chystají výstavbu bytů s regulovaným nájemným. Roční investice by měly být zhruba dvě miliardy korun, začít se má nejpozději na jaře příštího roku. Hospodářským novinám to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Zhruba pětina bytů bude určena pro lidi v obtížné životní situaci. Na toto bydlení budou obce od státu dostávat stoprocentní dotaci. Zbývající byty budou vyhrazeny profesím, které obce potřebují, a také například seniorům nebo matkám samoživitelkám. Obce by na takové byty mohly od státu čerpat výhodné úvěry.

Budou se ale muset zavázat, že je po určitou dobu nebudou privatizovat. „Nájemné by bylo určitě nižší než v klasických domech, obce ho budou regulovat,“ řekl novinám výkonný ředitel Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal. O projektu minulý týden jednal s Dostálovou i premiérem Andrejem Babišem (ANO), který výstavbu bytů podporuje.

„Například ve Vídni a Berlíně se stavějí tisíce startovacích nájemních bytů ročně, které přitahují mladé odborníky důležité pro městskou ekonomiku,“ uvedl pro deník E15 developer Luděk Sekyra.

„Dostupnost bydlení ale nevyřeší státní ani městská výstavba, to by byla černá díra na peníze nás všech,“ řekl stejnému deníku šéf Central Group Dušan Kunovský. 

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) obce nejsou dostatečně motivované k tomu, aby pořizovaly bydlení pro sociálně slabé. „Nelze tedy očekávat, že budou chtít stavět bydlení pro lidi, kteří mají rozsáhlejší problémy,“ řekla Hospodářským novinám ministryně. Obcím vyčítá, že své byty privatizují, ve velkých městech navíc prý chybí pozemky.

Analytici: Návrh vlády je nedostatečný

Návrh ministerstva pro místní rozvoj na podporu výstavby bytů s regulovaným nájemným je podle analytiků nedostatečný a situaci na trhu příliš nezlepší. Za navrhované dvě miliardy korun ročně by se dalo postavit zhruba tisíc bytů, což je podle analytiků málo.

„Od tohoto návrhu si neslibuji skoro nic. V Česku se v posledních 12 měsících začalo stavět 33 tisíc bytů a to je pořád málo. Je to dokonce méně než v době recese. Představa, že zhruba tisíc bytů na tom něco může změnit, je hodně optimistická. A to nemluvím o rychlosti, s jakou se tyto byty začnou vůbec stavět,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokud by někdo myslel otázku bytové výstavby opravdu vážně, udělá podle něj všechno pro to, aby se mohlo rychle a efektivně stavět. „Řešením je uvolnění byrokracie při výstavbě a nic jiného. Brzdění výstavby znamená dražší a dražší byty pro domácnosti,“ podotkl Dufek.

Také podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je návrh ministerstva snahou o jakési náhradní řešení problému stále obtížněji dostupného bydlení. „Stát líbivě vyjadřuje účast se sociálně slabšími, aniž by ovšem ve skutečnosti řešil samotnou podstatu jejich prekérní situace. Tou je nedostatečná výstavba ze strany soukromého sektoru, která je ovšem dána přemírou legislativní zátěže ze strany státu. Je naivní se domnívat, že dvoumiliardový program vlády zásadně zlepší dostupnost bydlení,“ sdělil Kovanda.

Vláda by podle něj měla spíše prosadit nový stavební zákon, který by zrychlil povolování staveb. „Ony dvě miliardy by měl raději použít na výstavbu infrastruktury. Tam je jeho role zásadnější,“ doplnil Kovanda.

Podle provozního ředitele Fincentrum Reality Martina Fojtíka se možná jedná o předvolební trik před komunálními volbami. „Trh s nájmy by vzkřísila spíše kontinuální výstavba nových bytů a také dohled nad krátkodobým ubytováním ve sdílené ekonomice,“ uvedl Fojtík.

Podle obchodního ředitele společnosti Bidli Romana Weisera může být program zajímavou výhodou pro menší obce například při zajištění chybějícího počtu učitelů nebo jiných profesí. Počet bytů, které se za dvě miliardy dají postavit, velmi zhruba odhaduje na 1500. „Pokud toto číslo vztáhneme na celou republiku, mnoho to opravdu není,“ poznamenal Weiser.

Hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák doplnil, že strategie výstavby nájemních bytů je určitě správný směr, ovšem peněz by do tohoto typu podpory mělo jít výrazně více. „Zajímavá by byla například podpora ke zvýšeným úrokovým sazbám u hypoték, kdy v případě překročení určité hranice úrokové sazby bude stát hradit zvýšené náklady na hypoteční úvěr,“ dodal Horňák. 

Tuzemské nemovitosti dál zdražují

Tržní ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku meziročně dále rostly i ve druhém čtvrtletí. Nejvíce zdražily byty, nejméně pozemky, vyplývá z červencové zprávy Hypoteční banky. Pro třetí čtvrtletí očekává, že trh bude ovlivněn blížícími se regulacemi České národní banky, která od října rozšíří omezení pro poskytování hypoték.

Do konce září by se tak doba prodeje nemovitostí měla zrychlit, naopak v posledním čtvrtletí by podle ředitele odboru nemovitostí Hypoteční banky Petra Němečka měla poptávka klesnout. „Z důvodu vysokých cen a hůře dostupných hypoték dojde k odchodu části potenciálních kupujících do nájmů, což může způsobit mírný nárůst tržního nájemného,“ řekl již dříve Němeček.