Zdaním Harley-Davidson jako nikdy předtím, pohrozil Trump firmě kvůli přesunu

Události ČT: Donald Trump vs. Harley-Davidson (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu několikrát zaútočil na společnost Harley-Davidson, která oznámila přesun části výroby svých motocyklů mimo Spojené státy. Chce se tak vyhnout odvetným clům, kterými Evropská unie reagovala na nové americké tarify na dovoz oceli a hliníku. Prezident ale výrobci legendárních motocyklů hrozí, že ho zdaní jako nikdy předtím.

Zatímco měsíc po převzetí prezidentského úřadu Donald Trump obdivoval chromované motocykly Harley-Davidson přímo na trávníku Bílého domu, teď se pro něj stala firma cílem kritiky. „Harleymu musí být jasné, že zpět do USA bude moci prodávat jen s vysokou daní,“ uvedl Trump v reakci na oznámení firmy o přesunu výroby mimo USA.

Výrobce motorek se chce vyhnout novým clům Evropské unie, která je zavedla v reakci na americká cla na ocel a hliník. Kromě bourbonu, džínů a dalších amerických produktů dopadly zvýšené tarify od pátku i na silné motocykly. U nich se clo zvýšilo na 31 procent z původních šesti procent. Nový harley kvůli tomu v Evropě podle firmy podraží zhruba o 2200 dolarů, tedy asi o 49 tisíc korun.

„Pokud by se obrovský nárůst nákladů přenesl na prodejce a koncové zákazníky, mělo by to okamžitý a trvalý zhoubný dopad na naši činnost v tomto regionu,“ tvrdí výrobce harleyů.

Trump se přitom pustil do střetu s hlavními obchodními partnery Ameriky se slibem, že přinese pracovní místa zpátky do USA, ne že se výroba přemístí do zahraničí.

Proti konfrontační politice nových cel se postavil i republikánský guvernér Scott Walker za stát Wisconsin, kde se harleye zrodily. „Místo politiky oko za oko můžeme dosáhnout rovného hracího pole,“ míní.

Podle Trumpa výmluva, plány na přesun měla firma dřív

Prezident zároveň míní, že krok firmy nemusí úplně souviset se současným zaváděním cel. Podle něj Harley-Davidson přesun za hranice plánoval už dávno a cla používá jako výmluvu. „Na začátku tohoto roku řekl Harley-Davidson, že přesune svou továrnu z Kansas City do Thajska,“ poukázal na Twitteru.

I to však byla podle firmy reakce na Trumpovu politiku, konkrétně na odchod z Transpacifické dohody o volném obchodu.

Obchodní válka může dopadnout na auta

Trump podle všeho nemíní v současné obchodní válce polevovat. Už v pátek pohrozil ještě razantnějším krokem proti průmyslu, který je klíčový pro evropskou i českou ekonomiku – dvacetiprocentní cla by podle něj mohla dopadnout na auta vyrobená mimo USA.

Trump při květnovém setkání se zástupci automobilek uvedl, že na některá auta plánuje uvalit cla ve výši až 25 procent. Aliance automobilových výrobců, která zahrnuje například automobilky General Motors, Toyota a Volkswagen, uvedla, že taková cla by mohla stát americké spotřebitele 45 miliard dolarů (zhruba bilion korun) ročně.

Nové clo by podle Aliance zvýšilo ceny automobilů z dovozu v průměru o 5800 dolarů (zhruba 129 tisíc korun), napsala agentura Reuters.

V úterý Trump na svém twitterovém účtu napsal, že americká vláda dokončuje studii ohledně cel na dovoz aut z EU. Naznačil, že vláda v tomto směru v brzké době podnikne nějaké kroky. Americký ministr obchodu Wilbur Ross minulý týden uvedl, že vyšetřování vlivu dovozu automobilů na národní bezpečnost by mělo být hotovo koncem července či v srpnu.

Evropská unie nyní na dovoz automobilů z USA uplatňuje desetiprocentní clo, zatímco dovoz do USA podléhá clu 2,5 procenta u osobních vozů a 25 procent u dodávkových a sportovně-užitkových automobilů.