Kellnerově skupině PPF klesl loni zisk o devět miliard korun

Skupině PPF klesl v roce 2017 čistý zisk o 9,1 miliardy na 16,5 miliardy korun (642 milionů eur), když o rok dříve vydělala 25,6 miliardy korun (miliardu eur). Tehdy ale více než třetinu zisku tvořily jednorázové operace. Při srovnání odpovídajících ukazatelů tak došlo loni k meziročnímu růstu o šest procent, uvedla skupina v tiskové zprávě.

Celková aktiva skupiny vzrostla meziročně o 41 procent na 975 miliard Kč (38 miliard eur). Skupinu PPF ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

Finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková hodnotí loňský rok jako úspěšný. Profitabilita všech klíčových aktiv podle ní splnila očekávání. Vyzdvihla také to, že k růstu objemu aktiv přispěly především asijské země Home Creditu. 

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství až po biotechnologie. Působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. V ČR vedle akvizice v telekomunikacích působí PPF v bankovnictví a finančních službách, v realitách či biotechnologiích.

Minulý měsíc skupina uvedla, že PPF banka loni dosáhla téměř třicetiprocentního růstu zisku před zdaněním.

Letos PPF například koupila za 71 miliard korun čtyři mobilní operátory, největší bulharskou mediální skupinu Nova. Loni to pak byl plzeňský strojírenský obr Škoda Transportation či ovládla e-shop Mall a srovnávač cen Heureku.