Podnikatelé kritizují vládu za deficity v době konjunktury. Schillerová chce investovat

Radek Špicar v pořadu OVM ČT (zdroj: ČT24)

Česká republika roste nejvíce v Evropě, státní kasa se plní z národních i evropských zdrojů, a přesto současná vláda v demisi i vznikající menšinová vláda stále počítají s deficitním hospodařením, kritizoval jejich záměry v pořadu Otázky Václava Moravce viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Ministryně v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO) věří, že v příštím roce bude schodek menší než zamýšlených 50 miliard korun, ale vyrovnané hospodaření slibovat nechtěla.

Radek Špicar uvedl, že v dobách hojnosti se má šetřit na doby, kdy si budeme muset utáhnout opasky – což ale vláda nedělá. Připomněl také, že automobilový průmysl už začíná klesat a průmysl obecně začíná ztrácet výkonnost. Současná konjunktura tedy nebude trvat věčně.

„Kdy přijde recese, je pouze otázkou času a otázkou bude její hloubka,“ zdůraznil představitel předního zaměstnavatelského svazu. Dodal, že se ani nedaří získané peníze investovat. Jako příklad uvedl, že v republice vzniká pouze 8 kilometrů dálnic ročně. 

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO)
Zdroj: ČT24

Ministryně Schillerová v Otázkách Václava Moravce uvedla, že růst příjmů do státního rozpočtu je vyšší, než se čekalo. Resort v dubnu také zlepšil svoji prognózu vývoje hrubého domácího produktu pro rok 2019 (viz tabulka).

Schillerová řekla, že bude stále usilovat o vyrovnaný rozpočet, ale pokud bude schodkový, tak bude podložený tuzemskými kapitálovými výdaji (investicemi). 

Právě význam budoucích investic ministryně podtrhla. Za své priority Schillerová považuje investice, důchodce a školství. Připomněla také, že bez evropských peněz skončil loni státní rozpočet ve schodku pouze 1,3 miliardy a došlo ke snížení státního dluhu o šedesát miliard. 

Dobré výsledky minulých rozpočtů i snižování zadlužení Česka ocenil v pořadu rovněž místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. „Vždyť jsme premianti,“ dodal.   

Podle průzkumu listu The Wall Street Journal (WSJ) většina ekonomů předpokládá, že příští hospodářská recese ve Spojených státech začne v roce 2020. USA v současnosti prožívají hospodářskou expanzi, která odstartovala v polovině roku 2009 a již nyní je druhá nejdelší v historii této země, upozorňuje WSJ.

Krize, která začala koncem roku 2007 v USA, získala posléze globální rozměry a zasáhla i Česko. Český HDP naposledy klesl v roce 2013, od té doby roste. Loni dosáhl meziroční výše 4,6 procenta, jeho růst tak patřil k nejvyšším v Evropě.