Babiš slíbil navýšení platů zdravotníků o desetinu. Prioritní bude podpořit zaměstnance ve směnném provozu

Tisková konference po setkání Andreje Babiše se zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (zdroj: ČT24)

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v pátek odborářům přislíbili, že vláda v demisi dodrží slib předchozího kabinetu a navýší od příštího roku tarifní platy a mzdy zdravotníků o slíbených deset procent. Uvedla to předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Babiš po jednání doplnil, že se zaměří i na systémová opatření, jako je narovnání platů a mezd a příplatky za směnný provoz.

Vláda zdravotníkům přidávala v minulých letech opakovaně. Loni dostali o deset procent víc k tarifům, v předchozích dvou letech po pěti procentech. „Za minulé koaliční vlády jsme navyšovali celkově o 30 procent mzdy. Bylo to o 65 miliard navíc,“ vyčíslil Babiš. Podle Vojtěcha šlo 43 procent z nich do lůžkových zařízení. „Je nutné se podívat na to, kam ty peníze jdou, a na díry, kudy odtékají,“ dodal ministr v demisi.

Babiš připomněl, že při cestách do regionů navštěvuje s ministrem i nemocnice. „Co mě dnes překvapilo, tak při návštěvách nemocnic při diskusích se zaměstnanci a managementem ne vždy dostáváme stejné informace jako dnes,“ dodal premiér. Nemocnice, kde ředitelé nepřidali tak, jak měli, chce Babiš s Vojtěchem navštívit. Při přípravě rozpočtu na rok 2019 budou podle něj platy ve školství a zdravotnictví prioritou.

Sestrám u lůžka ve třísměnném provozu přidala vláda loni v červenci navíc dalších deset procent. Odboráři ale žádají, aby se do budoucna takové navýšení týkalo i sanitářů a dalšího nižšího personálu. Podle Vojtěcha bude prioritní právě podpořit zaměstnance ve směnném provozu.

Odbory kritizují rozdíly v platech u státních a ostatních nemocnic

Odbory také kritizují to, že peníze navíc dávají sestrám automaticky jen státní zařízení, nemocnice krajské nebo městské nemusí nebo dávají méně. Rozdíl mezi sestrou v příspěvkové organizaci ministerstva zdravotnictví a sestrou v obchodní společnosti může být podle odborů až 8000 Kč měsíčně.

Místopředsedkyně svazu Ivana Břeňková je přesvědčena, že k tomu není žádný důvod. „Platí se z veřejného zdravotního pojištění, zaměstnanci musí splňovat podmínky vzdělání, musí mít určitou praxi, zkušenosti. Měli by mít stejnou mzdu a stejný plat,“ řekla v Událostech, komentářích.

Podle ministerstva ale není možné jiným nemocnicím zvýšení platů nakázat, i když v minulosti poslalo na zvýšení platů sester krajům peníze. Roli podle Vojtěcha mají sehrát právě odbory a kolektivní vyjednávání.

U sester činí tarif asi 65 procent mzdy. K tomu mají osobní ohodnocení nebo příplatky za přesčasy. Průměrný výdělek zahrnuje tarif i všechny odměny, náhrady a příplatky. Průměrná hrubá mzda všeobecných sester je podle odborů od 24 500 do 29 570 korun měsíčně podle délky praxe.