Byty si po zpřísnění hypoték koupí jen bohatí, varuje europoslanec. ČNB oponuje: Bráníme před krizí

Má mít ČNB možnost regulovat výši hypoték? (zdroj: ČT24)

Česká národní banka zvažuje, že znovu předloží návrh novely zákona, díky které by dostala možnost více regulovat například výši úrokových sazeb než dnes. Podle ředitele sekce měnové Tomáše Holuba potřebuje mít ČNB nástroje, pomocí kterých by mohla zabránit finanční krizi. Ta se může zrodit právě kvůli tomu, že se lidé příliš zadluží. Podle europoslance TOP 09 Luďka Niedermayera ale situaci na trhu s nemovitostmi regulace nevyřeší.

„Střetává se tu zájem bankovních domů půjčovat a zájem lidí koupit si byt. A ty zájmy jsou identické. Nemyslím si, že by to vyřešila restrikce nebo regulace. Všechny problémy nemůže vyřešit ČNB,“ tvrdí Niedermayer.

„Spíš bych hledal cesty, jak stavět více bytů, třeba i za cenu toho, že by se nerozvíjel koncept sociálních bytů pro určité skupiny lidí,“ navrhl.

Podle Holuba má mít centrální banka možnosti, jak omezit dostupnost hypoték. „Pokud má rodina snadný přístup k hypotéce, může se jí stát, že v současné cenové spirále koupí předražený byt, který bude mít celý život problém splácet. Chceme zabránit tomu, aby rostly nadměrné hypoteční úvěry i ceny bydlení. Podobné zákonné úpravy mají v řadě zemí,“ hájil Holub zvažovanou novelu zákona o ČNB.

Objem hypoték
Zdroj: ČT24/Ministerstvo pro místní rozvoj

V současnosti může centrální banka ostatním bankovním domům pouze doporučovat, jak vysoké částky vzhledem k ceně nemovitostí mají půjčovat. „Abych to laicky přiblížil, je to rozdíl mezi doporučenou rychlostí v obci, anebo maximálně povolenou rychlostí. To, co dnes máme na hypotéky, jsou pouze doporučení a ta nejsou právně vymahatelná. A my chceme, abychom v budoucnu mohli, když bude potřeba, zavést takzvanou maximální rychlost,“ vysvětlil na podzim v pořadu OVM guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podíl nových hypoték, kde úvěry představují 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti, ve druhém čtvrtletí roku 2017 činil 28 procent. Podle Holuba se začal ve druhé půlce loňského roku tento podíl blížit hranici 15 procent, kterou doporučuje ČNB. Upozornil, že přesná čísla zatím nejsou k dispozici.

Pokud by centrální banka získala účinnější nástroj, jak regulovat výše hypotečních úvěrů, znamenalo by to podle Niedermayera, že lidé ze střední třídy na vlastní bydlení nedosáhnou. „Skončí to tím, že se byty budou koncentrovat u movitých, kteří nebudou mít problém složit větší hotovost. A ti budou nemovitosti kupovat a pronajímat,“ varoval europoslanec.

Průměrná úroková sazba hypoték
Zdroj: ČT24/Hypoindex.cz

Lidé si moc půjčují a jen pomalu spoří

Na tom, že současný boom hypoték je rizikem, se oba hosté pořadu OVM shodli. Niedermayer poznamenal, že úrokové sazby jsou nyní nízké, v budoucnu ale porostou. „Je otázka, jestli si lidé dnes uvědomují, co to udělá s jejich splátkami, až se hypoindex dostane ze současných dvou procent na normální úroveň, což jsou čtyři procenta. Anebo ještě výše. Výrazné zvýšení na šest nebo osm procent by byl pro domácnosti velký stres,“ upozornil.

„Většina ekonomických krizí vznikala na realitním trhu, kdy byly ceny příliš vysoké a všem se to zdálo normální, dokud ekonomika neklopýtla, nezačalo se propouštět, lidé nemohli své hypotéky splácet a stát musel zachraňovat banky,“ připomněl europoslanec.

Zadluženost domácností
Zdroj: ČT24/ČNB

Část zájemců o nákup nemovitosti už dnes doporučení ČNB obchází a místo spoření na „základ hypotéky“ si půjčují jinde. „Vidíme, že naše doporučení zabralo a spirála zpomaluje, ale ne dostatečně,“ řekl Holub z ČNB.

Podle něj i dnes lidé spoří, ale pomaleji než v minulých letech, což může v budoucnu ekonomiku srazit. „Lidé si málo šetří a spoléhají na to, že ekonomika bude dobře fungovat. Znamená to, že si můžeme dovolit čím dál méně chyb,“ dodal Niedermayer.