Těžší cesta k půjčce. Banky budou muset zpřísnit podmínky pro domácnosti

Banky ve druhém čtvrtletí 2018 očekávají další zpřísnění podmínek u úvěrů pro domácnosti, naopak u podnikových úvěrů by se podmínky měnit neměly. Vyplývá to z šetření úvěrových podmínek bank, které zveřejnila Česká národní banka.

Banky podle výsledků šetření v prvním čtvrtletí 2018 zpřísnily úvěrové podmínky právě u půjček domácnostem. Pokračující zpřísňování podmínek úvěrů ovlivnilo zejména dokončování zavádění takzvaných makroobezřetnostních opatření ČNB. U úvěrů podnikům se podmínky zásadněji neměnily.

Menší poptávku po úvěrech na bydlení ovlivnil růst cen nemovitostí, opatření ČNB i zvýšení úrokových sazeb. Poptávka po spotřebitelských úvěrech rostla u poměrně malé části bankovního trhu. U podniků banky vnímaly zvýšení poptávky po úvěrech, nebylo ale tak plošné jako v minulosti.

Ekonom Seidler: Zhoršování dostupnosti je nejvíc viditelné u úvěrů na bydlení (zdroj: ČT24)

Poptávka domácností po úvěrech na bydlení se podle vnímání bank ve druhém čtvrtletí 2018 zásadněji nezmění a u spotřebitelských úvěrů poroste u menší části bankovního trhu. Poptávka podniků po úvěrech se zvýší v obdobném rozsahu jako na počátku tohoto roku, uvádí ČNB.

Výsledky podle ekonoma značí menší dostupnost úvěrů na bydlení

Obdobně jako v předchozích čtvrtletích výsledky šetření podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera indikují snižování dostupnosti úvěrů na bydlení. Také to dává do souvislosti s přísnějšími doporučeními ČNB zacílenými na trh rezidenčních nemovitostí, ale také s růstem tržních úrokových sazeb.

„Ačkoli ty v posledních měsících nepatrně klesají – trh přehodnocuje rychlost budoucího zvyšování sazeb ČNB, domníváme se, že jde spíše o dočasný jev a úrokové sazby delších splatností se vrátí k pozvolnému růstu,“ odhadl.

Vývoj průměrné úrokové sazby (v %)
Zdroj: Hypoindex.cz

Proto lze podle Seidlera očekávat i další pozvolné zvyšování sazeb u hypotečních úvěrů. Vzhledem k vyšším úrokovým sazbám a zejména k vysokým cenám nemovitostí v kombinaci s opatřeními ČNB omezujícími velikost úvěru k hodnotě nemovitosti bude objem nových úvěrů na bydlení v letošním roce slábnout, a nepřekoná tak rekordní objem minulého roku, dodal.