Čínská rozvojová banka zachraňuje CEFC. Odrazuje věřitele od žalob

Čínská rozvojová banka (CDB) jedná s věřiteli a držiteli dluhopisů o narůstajícím dluhu konglomerátu CEFC China Energy. Banka po věřitelích chce, aby na CEFC nepodávali žaloby, nestahovali své úvěry a společnosti tak umožnili normálně fungovat. Agentuře Reuters to sdělily zdroje obeznámené se situací.

„Splatnost dluhopisů končí 21. května a všichni čekáme, co se stane,“ uvedl jeden ze zdrojů agentury. Zhodnocením finanční situace CEFC byla pověřena šanghajská investiční firma Guosheng Group.

Podle finanční zprávy má společnost do konce první poloviny roku splatit krátkodobé půjčky v hodnotě kolem 44 miliard jüanů (zhruba 144 miliard korun). Celkové zadlužení na konci loňského června dosahovalo 111 miliard jüanů, zatímco aktiva podniku činila 169 miliard jüanů.

Zprávy o vyšetřování šéfa následovaly informace o prodeji majetku

Začátkem března vyšlo najevo, že předseda představenstva skupiny CEFC Jie Ťien-ming, který je také členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Následně se objevily zprávy o tom, že má firma problémy s hotovostí. Podle Reuters si byla CEFC v poslední době ochotna krátkodobě půjčovat peníze za mimořádně vysoké úroky, a to až ve výši 36 procent ročně a minimálně od druhé poloviny loňského roku se snažila získat drahé krátkodobé půjčky od nebankovních společností.

Koncem března pak agentura Bloomberg informovala, že se firma se chystá prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard korun). Podle zdrojů Bloombergu jde například o ústředí společnosti v Šanghaji, řadu vil a luxusních bytů po celé Číně či kondominium v Trumpově věži na newyorském Manhattanu. Společnost CEFC Europe zdůraznila, že nemovitostí v Česku se prodej nedotkne.

Česko je pro CEFC sídlem pro evropské aktivity

CDB jako dosud hlavní finanční zdroj CEFC má mít významnou roli při financování nákupu podílu 14,6 procenta na ruské ropné společnosti Rosněfť za 9,1 miliardy dolarů (188 miliard korun).

Přestože byl obchod kvůli vyšetřování pozastaven, čínská společnost stále doufá, že se jí podaří odkoupit podíly od švýcarské těžební společnost Glencore a katarského státního investičního fondu Qatar Investment Authority (QIA), uvedl server ruského listu Vedomosti. CEFC měla zaplatit pětinu celkové sumy do konce března, to však nesplnila. Podle zdrojů listu bylo o pokračování dohody rozhodnuto v Číně na nejvyšší úrovni. Glencore a QIA jsou ochotny termín prodloužit o deset dní, podle jednoho ze zdrojů jsou dokonce připraveni čekat i déle.

CEFC si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit Českou republiku a zaměstnává v tuzemsku přes čtyři tisíce lidí. Kromě budov má mimo jiné významné podíly v podnicích, mezi nimiž jsou například strojírny ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz či fotbalový klub SK Slavia Praha. Skupina působí především v energetice, financích a průmyslu.