CEFC se chystá prodat realitní portfolio, píše Bloomberg. Českého majetku se prodej prý nedotkne

CEFC se chystá prodávat realitní portfolio (zdroj: ČT24)

Čínský konglomerát CEFC China Energy, který působí rovněž v České republice, plánuje prodat své globální realitní portfolio s účetní hodnotou přes 20 miliard jüanů (více než 65 miliard Kč). Informuje o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Společnost CEFC Europe zdůraznila, že nemovitostí v Česku se prodej nedotkne.

Bloomberg odhaduje, že na prodej tak bude stovka nemovitostí včetně kancelářských budov, hotelů či průmyslových zařízení. Majetek CEFC se nachází převážně v čínských velkoměstech, firma ale expandovala také do Evropy a Spojených států.

Nemovitosti určené k prodeji podle zdrojů Bloombergu zahrnují například ústředí společnosti v Šanghaji, řadu vil a luxusních bytů po celé Číně či kondominium v Trumpově věži na newyorském Manhattanu.

Na to, že společnost má nejspíš problémy s hotovostí, upozornila v polovině března agentura Reuters. Podle ní si byla CEFC China Energy v poslední době ochotna krátkodobě půjčovat peníze za mimořádně vysoké úroky, a to až ve výši 36 procent ročně a minimálně od druhé poloviny loňského roku se snažila získat drahé krátkodobé půjčky od nebankovních společností.

Začátkem ledna si CEFC vzala od firmy Bida Holding Group patnáctidenní úvěr v objemu jedné miliardy jüanů (3,3 miliardy Kč) s úrokovou sazbou odpovídající 36 procentům ročně, uvedl jeden ze zdrojů. Podle dalších zdrojů se zajímala rovněž o drahé úvěry od firem Shenzhen Qianhai Everbright Financial Holding Investment Management, Wanxiang Trust a Bohai International Trust. Ty jí však peníze nepůjčily, a to z různých důvodů, včetně obav ohledně likvidity a nejasné vlastnické struktury CEFC.

Podle finanční zprávy za první polovinu loňského roku poskytnuté držitelům dluhopisů by měla firma do konce první poloviny letošního roku splatit krátkodobé půjčky v hodnotě kolem 44 miliard jüanů (zhruba 144 miliard Kč). Celkové zadlužení CEFC na konci loňského června dosahovalo 111 miliard jüanů, zatímco aktiva podniku činila 169 miliard jüanů. 

CEFC se v tuto chvíli restrukturalizuje. Můžeme si všimnout, že odvolali svého šéfa Jie Ťien-minga. Zároveň se umožňuje vstup státní společnosti CITIC do CEFC. Tyto změny budou znamenat i změnu investiční strategie.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Nemovitostí v Česku se prodej týkat nemá

Některé nemovitosti vlastní společnost i v České republice, podle CEFC Europe se jich ale plánovaný prodej týkat nebude. Potvrdil to mluvčí společnosti Pavel Bednář. CEFC mimo jiné patří pražské hotely Mandarin Oriental Prague na Malé Straně a Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech. Firma je rovněž vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy, naopak Martinický palác firma nikdy nepřevzala.

V listopadu 2016 koupila pražský administrativní komplex Florentinum, v roce 2017 pak zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí v sousedství Florentina.

Podle redaktorky webu Sinopsis Anny Zdrápalové české budovy firma nevyužívá. „Nemovitosti v Praze jsou zapečetěny. Jak víme, stály zástavou za dluh, který CEFC udělala u J&T Bank,“ uvedla Zdrápalová.

Čínské investice byly menší, než Miloš Zeman sliboval

Když před dvěma lety navštívil čínský prezident Prahu, jeho tuzemský protějšek ujišťoval veřejnost, že navázané vztahy přinesou nebývalé investice. „Je to jenom na tento rok 95 miliard korun,“ řekl tehdy Miloš Zeman.

Objem čínských investic v Česku
Zdroj: ČT24/ČNB

Jenže podle dat České národní banky dosáhl za rok 2016 objem přímých čínských investic 12,5 miliardy korun. Loni pak tok investic z Číny ještě zpomalil – dosáhl necelých šesti miliard korun. „Jedná se o pokles na méně než polovinu objemu z předchozího roku,“ podotkla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Nejvíce investic má v Česku právě CEFC. Její dosavadní šéf a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming ovšem nyní v Číně čelí vyšetřování pro podezření z porušení zákona. CEFC v České republice spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun). Budoucnost čínských investic v tuzemsku zajímá například české akcionáře Travel Servisu, kteří chtějí čínský podíl odkoupit.

Prezident se však svého zvláštního čínského poradce nevzdá, dokud Jie Ťien-ming nebude v Číně z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen. Řekl to v rozhovoru serveru Blesk.cz. Počká na průběh vyšetřování. V čele firmy CEFC podle něj Jie Ťien-ming odvedl hodně práce, která se projevila i v České republice. 

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK

Zeman řekl, že se s Jie Ťien-mingem setkal asi třikrát nebo čtyřikrát při přátelských schůzkách. Na otázku, čím ho oslnil, že se ho rozhodl zařadit do sboru poradců, Zeman odpověděl, že ho neoslnil, ale že k němu měl lidské sympatie. „Protože má po operaci jenom polovinu žaludku. To je samozřejmě lidsky nepříjemné a z toho ty sympatie tak trochu vyplývají,“ řekl prezident. Jako další důvod označil, že Jie Ťien-ming byl šéfem společnosti, která měla v Česku zájem o významné investice.

Zeman také přiblížil, že nedávno dostal dopis od čínského prezidenta, ve kterém ho ujistil, že má zájem na rozvoji ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a Čínou.

Firma CEFC si Českou republiku vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit a zaměstnává v tuzemsku přes 4000 lidí. Kromě budov má CEFC v ČR mimo jiné významné podíly v podnicích, mezi nimiž jsou například strojírny ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz či fotbalový klub SK Slavia Praha. Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu.