Sázka na Slunce. Japonci plánují obří solární projekt v Saúdské Arábii

Japonská společnost SoftBank Group hodlá v Saúdské Arábii uskutečnit největší projekt na výrobu solární energie na světě. Projekt si vyžádá investici 200 miliard dolarů (přes čtyři biliony korun). Informoval o tom generální ředitel podniku Masajoši Son na ceremoniálu v New Yorku, kterého se zúčastnil rovněž saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Projekt by měl do roku 2030 dosáhnout výkonu 200 gigawattů. V současnosti se přitom celosvětový výkon solárních zařízení pohybuje kolem 400 gigawattů. „Takový projekt by nikdy nebyl možný bez velké vize, kterou jsme sdíleli s korunním princem,“ prohlásil Son. Ropné království má mnoho slunečního svitu, velké množství dostupné plochy, skvělé inženýry a skvělé pracovníky, dodal.

Šéf SoftBank upozornil, že solární panely budou do Saúdské Arábie zpočátku dováženy, ale později bude projekt zahrnovat i jejich výrobu. Celkově by tak mohl zaměstnat až sto tisíc lidí, píše agentura Bloomberg. Saúdskoarabský hrubý domácí produkt by pak mohl projekt zvednout o dvanáct miliard dolarů.

Podle serveru CNBC se nicméně projekt stále nachází v počáteční fázi a není jisté, zda bude vybudován. Son a princ Salmán v New Yorku nicméně podepsali memorandum o porozumění, které zahajuje proces vytvoření nového podniku pro výrobu elektřiny.

První dva solární parky, které budou dosahovat výkonu 7,2 gigawatt, by se mohly začít budovat už letos a jít do provozu v příštím roce. První solární články by ještě neměly zahrnovat bateriové úložiště, což by se však během dvou tří let mělo změnit.

Saúdové se snaží zmírnit závislost na ropě

Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě. Země však nyní pracuje na hospodářských reformách, které mají za úkol snížit její závislost na ropě.

Ředitel SoftBank Group se zase snaží naplnit vizi budoucnosti poháněné propojenými přístroji a umělou inteligencí. Založil proto Vision Fund, který do konce prosince poskytl dvaceti technologickým firmám zhruba 27,5 miliardy dolarů.

Solární projekt v Saúdské Arábii není pro společnost SoftBank první. V minulosti už řekla, že investuje spolu s firmami Foxconn a Bharti Enterprises až 20 miliard dolarů do projektu v Indii, který má mít výkon 100 gigawattů už v roce 2022.