Usmívají se, přitom dokáží ublížit. Nebezpečným výrobkům vévodí hračky, závadné mohou být i spinnery

Události ČT: V databázi nebezpečných produktů jsou nejčastěji hračky (zdroj: ČT24)

Mezi závadnými výrobky v Evropě převažují hračky. Celkem nebezepčných předmětů stáhly úřady z trhu přes 2200. Pomáhá s tím evropský systém varování zvaný RAPEX. Problémy přetrvávají s produkty z Číny, odkud pocházela víc než polovina oznámených nebezpečných předmětů.

Nahlášeným nebezpečným produktům vévodí hračky, jejich podíl činí 29 procent. Bylo mezi nimi i deset typů loni oblíbených spinnerů. Po hračkách byla nejčastěji oznamovanou kategorií motorová vozidla (20 procent), následně pak také oblečení, textil a módní doplňky (12 procent).

Včasné varování na nebezpečný výrobek umožňuje úřadům v členských zemích adekvátně reagovat a zboží stáhnout z trhu, aby nemohlo způsobit újmu. Nejčastějším hrozícím rizikem je zranění, následované chemickým rizikem, možností vdechnutí a případným elektrickým šokem.

„I kdyby to mělo zachránit před nemocnicí jen jedno jediné dítě, tak myslím, že to má smysl,“ řekla eurokomisařka Věra Jourová o systému varování, kterým se země Unie na závadné výrobky upozorňují už od roku 2003.

Problém uhlídat čínské produkty

Největší počet problematických věcí stále pochází z Číny. Podle Jourové se čínské produkty často dostávají na evropský trh přes internet, což je složitější uhlídat.

„Jde to ztuha, protože když jednám s čínskými představiteli, tak mi slíbí úplně všechno. Jenomže potom to jde do Evropy různými cestami, takže se dnes soustředím na tlak na Alibabu a velké on-line platformy,“ přiblížila Jourová.

Díky evropskému systému rychlého varování se nicméně daří problémové produkty odchytávat. Počet nebezpečných věcí z Číny alespoň neroste.

Nebezpečné výrobky ze zemí samotné EU loni představovaly 413 upozornění, tedy 26 procent.