Itálie, Chorvatsko a Kypr dostaly kvůli ekonomice výstrahu od Evropské komise

Evropská komise v rámci hodnocení situace členských států varovala Itálii, Chorvatsko a Kypr, že jejich hospodářství je v nadměrné nerovnováze. S nerovnováhou, byť v menší míře, se ale potýká také osm dalších zemí. Hospodářství Česka podle Evropské komise roste a země má dobrou pozici k řešení strukturálních problémů.

Místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis připomněl, že evropské hospodářství nyní roste nejrychleji za poslední desetiletí.

„Roste míra investic, zaměstnanost je na rekordních úrovních a nezaměstnanost skoro na míře před krizí. Snížil se podíl lidí s rizikem sociálního vyloučení, zlepšují se veřejné finance a bankovní sektor se uzdravuje,“ vypočetl.

Právě v takové chvíli ale podle něj platí, že silné jsou takové ekonomiky, které účinným způsobem řeší své vlastní slabé stránky. „A přesně taková by měla být naše další strategie na národní i evropské úrovni,“ podotkl.

Z prověřovaných států dopadlo dobře jenom Slovinsko

V případě Francie, Portugalska a Bulharska zlepšila Komise hodnocení stavu ekonomiky, ale nerovnováha v těchto zemích dál přetrvává. Upozornění míří také do Německa, Irska, Nizozemska, Španělska a Švédska. Z 12 států bloku, jejichž hospodářství Komise kvůli možné makroekonomické nerovnováze prověřovala od loňského listopadu, bylo jen v případě Slovinska konstatováno, že žádná nerovnováha nehrozí.

  • Za rok 2017 se hrubý domácí produkt v zemích platících eurem zvýšil o 2,3 procenta po růstu o 1,8 procenta v roce 2016, v celé EU růst zrychlil z 2,0 na 2,4 procenta. Loňské tempo růstu v eurozóně bylo nejrychlejší od roku 2007, kdy činilo 3,0 procenta. Vyplývá to z dat statistického úřadu Eurostat.

Po analýze stavu v jednotlivých státech bloku je na členských zemích EU, aby do dubna představily své hospodářské priority na letošní rok. Komise následně v květnu na základě nynějších materiálů předloží svá konkrétní doporučení, jaké úpravy a reformy by jednotlivé země měly udělat ke zlepšení výkonu své ekonomiky.

Hospodářství Česka podle Evropské komise roste a země má dobrou pozici k řešení strukturálních problémů. Ve zprávě však zmínila i místní administrativní a regulační zátež.

Sedm zemí firmám umožňuje agresivní daňové plánování

Část unijních zemí také Komise upozornila, že jejich daňové systémy mohou firmám umožňovat „agresivní daňové plánování“, tedy platit nižší daně. Podle komisaře pro hospodářské otázky, daně a cla Pierra Moscoviciho se to týká Belgie, Kypru, Maďarska, Irska, Lucemburska, Malty a Nizozemska.

Evropská unie hovoří o boji s daňovými úniky firem a o tom, že ke snižování daní společnosti využívají nejrůznějších triků a dohod velmi často, především po sérii mediálních odhalení z posledních let. Existuje už také černá listina daňových rájů, tedy zemí mimo blok, které s EU na řešení nespolupracují.

Podle Moscoviciho je však třeba zajistit spravedlivé danění nejen mimo Unii, ale také uvnitř EU. Agresivní plánování daní a podobné praktiky mají totiž podle něj potenciál podkopat spravedlnost a rovné podmínky na unijním jednotném trhu. Zvyšují také zátěž těch evropských daňových poplatníků, kteří podobným způsobem své daně nekrátí.

Komise však uznává a vítá kroky, které už dotyčné unijní země podnikly ve snaze své daňové systémy upravit, uvedl Moscovici. „Vidíme v tom pokrok. Ale pochopitelně: pokud tuto otázku vůbec otevíráme, je to proto, že věříme, že je potřeba udělat víc,“ dodal komisař.