Propad nekončí. Americké akcie mají za sebou další špatný den

Propad nekončí. Americké akcie mají za sebou další špatný den (zdroj: ČT24)

Americké akcie zažily ve čtvrtek další prudký pokles, jejich hlavní indexy se propadly o zhruba čtyři procenta. Mezi investory nadále panují obavy z růstu inflace a úrokových sazeb. Internetová společnost Twitter nicméně výrazně posilovala díky překvapivě příznivým hospodářským výsledkům.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ve čtvrtek ztratil 4,15 procenta, tedy více než tisícovku bodů, a uzavřel na 23 860,46 bodu.

Širší index S&P 500 klesl o 3,75 procenta na 2581 bodů a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,90 procenta na 6777,16 bodu.

Dow Jonesův index se tak přiblížil úrovni pondělního propadu, kdy šel dolů o 4,6 procenta. Prudký pokles na amerických akciových trzích odstartoval již v pátek, kdy Dow Jonesův index ztratil přes 2,5 procenta. Překvapivě příznivá zpráva o lednovém vývoji trhu práce ve Spojených státech totiž vyvolala obavy, že inflace i úrokové sazby se budou zvyšovat rychleji, než se předpokládalo. 

Minulé dny byly přitom pohyby mírnější. V úterý se index zvýšil o zhruba 2,3 procenta, ve středu ztratil 0,08 procenta.

Indexy Dow Jones a S&P 500 tak již ztratily více než deset procent ze svých rekordních maxim, na která se vyšplhaly 26. ledna.

Zato cena akcií společnosti Twitter vzrostla ve čtvrtek o zhruba 12 procent a uzavřela mírně nad hranicí 30 dolarů. Během dne vystoupila až na 35 dolarů, nejvýše od července 2015. Firma oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí vydělala přes 91 milionů dolarů (zhruba dvě miliardy korun). Vykázala tak první čtvrtletní zisk za svou téměř dvanáctiletou existenci.

Dolar šel nahoru

Na devizovém trhu se dolar během čtvrtečního obchodování vyšplhal až na dvoutýdenní maximum vůči koši předních měn. Podporuje ho růst výnosů u dluhopisů vlády Spojených států. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,1 procenta na 1,2250 dolaru.

Jednotná evropská měna se před deseti dny vyšplhala na tříleté maximum 1,2536 dolaru, od té doby však oslabila o více než dvě procenta. Dolar v posledních dnech těží z výprodeje na globálních akciových trzích a z vyhlídek na další zvyšování úrokových sazeb v USA.

Podle analytiků dotazovaných agenturou Reuters je však nynější posilování americké měny pravděpodobně pouze dočasné. „Vzestup dolaru se již blíží ke konci,“ uvedl John Taylor, zakladatel a prezident výzkumné společnosti Taylor Global Vision.