V ekonomickém závodění s Českem má Slovensko šanci. Nabírá rychlost

Slovenská ekonomika podle odhadu tamního ministerstva financí loni vzrostla o 3,4 procenta, tedy rychleji než dosud předpokládaných 3,3 procenta. Pro letošní rok úřad ponechal výhled růstu hrubého domácího produktu země na 4,2 procenta. V Česku se očekává výsledek tuzemského hospodářství obráceně – za loňský rok 4,3 procenta a letos zpomalení růstu na 3,4 procenta.

Slovensko vyhlíží pro roky 2018 až 2020 nejlepší výsledky hospodářství od globální ekonomické krize. Letos odhad tamního ministerstva financí počítá s 4,2 procenta a s dalším zrychlením růstu HDP Slovenska, na 4,5 procenta, počítá v příštím roce, kdy by se měla naplno projevit například produkce v novém závodu automobilky Jaguar Land Rover, jež ve své budované slovenské továrně plánuje spustit výrobní linky na konci letošního roku.

V dalších dvou letech ekonomika země podle prognózy zpomalí tempo růstu shodně pod hranici čtyř procent.

„Slovenské ekonomice se výjimečně daří. Je to příznivý vývoj v mezinárodním prostředí, ale i aktivní kroky vlády v oblasti zaměstnanosti, získávání zahraničních investic a jiných aktivit,“ řekl premiér Robert Fico.

Odmítl kritiku ohledně pomalejšího ozdravování státních financí, když jeho předchozí i současná vláda posunuly termín plánovaného dosažení vyrovnaného rozpočtu veřejných financí.

„Nejsem žádný liberál, jsem sociální demokrat. Pro mě je výše deficitu jen obyčejný finanční a ekonomický nástroj k dosahování sociálnědemokratických cílů,“ uvedl Fico.

Podle ministra financí Petera Kažimíra je důležité nejen dosáhnout vyrovnaného hospodaření státu, ale také ho udržet. Dodal, že země má v mnoha oblastech dluh, co se týče modernizace.

Lepší má být i situace na trhu práce

Ministerstvo v prognóze předpokládá další snižování míry nezaměstnanosti, která se již v současnosti pohybuje na historickém minimu. Letos by v pětimilionové zemi mělo vzniknout 40 tisíc nových pracovních míst. Slovenské firmy si již delší dobu stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a pomáhají si i zaměstnáváním cizinců.

Mzdy, které zaostávají za platy ve vyspělých státech západní Evropy, by až do roku 2021 měly na Slovensku každý rok stoupat o více než pět procent.

Nová ekonomická prognóza počítá také s postupným zrychlováním růstu cen zboží a služeb. Inflace by měla v roce 2021 dosáhnout 2,3 procenta.