Koruna je vůči euru nejsilnější za uplynulých pět let. Kurz spadl na 25,40

Česká měna k euru ve středu zpevnila na nejsilnější úroveň za téměř pět let, odpoledne nakrátko prolomila hranici 25,40 koruny za euro. Na této úrovni den zakončila proti úterku silnější téměř o desetník. Vůči dolaru koruna vylepšila maximum od léta 2014, když se v noci dostala až ke 20,65 koruny za dolar. Proti úternímu závěru si nakonec polepšila o sedm haléřů na 20,75. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

„Žádné nové zprávy za tímto pohybem nevidíme,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Zprávy z politiky kurz ignoroval,“ doplnil hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Česká měna podle analytiků navázala na úterní posilování, kterým reagovala na vyjádření člena bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendy, z nějž trh vyvodil, že české úrokové sazby musí rychle a výrazně vzrůst.

O něco málo si pomohly i maďarský forint a polský zlotý, když se jejich kurz pohybuje blízko 308,5 HUF/EUR a 4,170 PLN/EUR. Zlotému sice nepomohla velmi příznivá data z trhu práce, ale odpoledne se svezl s ostatními měnami v regionu, podotkl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

Kurz koruny ve středu po nepatrném oslabení po oznámení demise vlády pokračoval v úterním posilování a prolomením hranice 25,40 Kč/EUR se dostal také na nejsilnější úroveň od ukončení devizových intervencí ČNB, podotkl hlavní ekonom ING Bank v ČR Jakub Seidler. Devizové intervence, kterými držela kurz u 27 Kč/EUR, byly oznámeny v listopadu 2013 a ukončeny loni v dubnu. 

S blížícím se termínem měnového jednání ČNB 1. února lze očekávat, že se v následujícím týdnu ještě objeví další komentáře představitelů ČNB, soudí Seidler. „Od únorového jednání centrální banky se však obecně očekává zvýšení sazeb a více než samotné rozhodnutí ČNB bude tak pro kurz koruny podstatnější, jak vyzní komunikace ČNB ohledně načasování dalšího zvyšování sazeb v letošním roce,“ dodal. 

Proti americké měně koruna zpevňuje zároveň s eurem. „I vůči dolaru vidím ještě prostor k posílení,“ uvedl Pikora.