O výstavbě jaderných bloků v Česku jednal jihokorejský ministr s Andrejem Babišem

O možnostech výstavby jaderných bloků v Česku a spolupráci v oblastech hospodářství a průmyslu jednal v pátek Andrej Babiš (ANO) s jihokorejským ministrem obchodu, průmyslu a energetiky Pek Un-kjuem. Informovala o tom agentura Jonhap, podle níž se ministr u Babiše ucházel o podporu jihokorejských firem jako u budoucího českého premiéra.

„Pek Un-kju se jasně vyslovil, že Soul se o český plán (stavby jaderných bloků) zajímá, a vyjádřil přesvědčení, že úzká spolupráce povede k úspěšnému stavebnímu projektu,“ informovalo jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky.

Ministr zdůraznil, že Jižní Korea má s budováním jaderných reaktorů 40letou zkušenost a v minulosti zajistila stavební zakázku i ve Spojených arabských emirátech.

Babiš podle jihokorejské agentury na schůzce uvedl, že si je vědom toho, že Jižní Korea je, co se týče výstavby jaderných elektráren, celosvětovým hráčem a jeho vláda účast Soulu pečlivě zváží.

Babiš ČTK řekl, že Jihokorejci představili technologie a certifikáty, údajně jednají s energetickým gigantem ČEZ. Schůzku označil za informativní. Babiš také poznamenal, že se při setkání zajímal i o technologie na zpracování lithia. Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů tohoto kovu, který před volbami vyvolal politický spor.

Zájemců o dostavbu je více

O dostavbu bloků v Temelíně a Dukovanech projevily zájem vedle jihokorejské státní společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) i ruský Rosatom a francouzská EdF.

Jihokorejský ministr se v pátek setkal i s českým ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem (ČSSD). Jednali spolu o česko-korejských obchodních vztazích, spolupráci v energetice, ve vědě, technice, inovacích a v moderních technologiích, informovalo české ministerstvo.

Státní energetická koncepce počítá s výstavbou jednoho až dvou jaderných bloků v každé lokalitě, tedy v Dukovanech a Temelíně. V listopadu energetická společnost ČEZ požádala o posouzení vlivu plánovaných nových jaderných bloků v Dukovanech na životní prostředí. Rozhodnutí o stavbě nového jaderného zdroje v Česku ale brzdí nejasnosti o způsobu financování.

Nový blok by měl v Dukovanech nahradit současné bloky, které budou odstaveny zhruba v letech 2035 až 2037.