Tuzemští nábytkáři jsou na vzestupu i přes levný dovoz. Asociace ocenila dvě firmy

Od roku 2011 se českým nábytkářům daří zvyšovat výrobu. Překonali už předkrizové období a letos by měli dosáhnout nového rekordu. Asociace českých nábytkářů nyní poprvé udělovala ceny za investice ve výrobě. U velkých a středních podniků nejlépe investovala firma Jelínek z Valašského Meziříčí, zatímco u malých podniků získala ocenění firma JN Interier Česká republika se sídlem v Brandýse nad Labem.

„Výrobě nábytku v Česku se daří i kvůli tomu, že firmy neustále investují do moderních technologií, bez kterých se kvalita a včasné dodávky nedají zvládnout. Výrobní zařízení jsou běžně napojená na sofistikovaný software, který řídí zakázkovou nebo i sériovou výrobu,“ řekl tajemník asociace Tomáš Lukeš.

  • Firmu Jelínek – výroba nábytku asociace ohodnotila za rozšíření vývojové a inovační kapacity. Jednak je to nové obráběcí centrum a jednak nové oddělení vývoje a inovace s počítači a příslušenstvím. Investice dosáhla 6,8 milionu korun.
  • Společnost JN Interier Česká republika asociace ocenila za investici do nové velkoplošné formátovací pily, olepovačky hran a lakovací kabiny. Do jisté míry se sice jedná o obnovu starých technologií, nové zařízení ale podle asociace přinese zdokonalení a zkvalitnění procesu výroby. Investice stála 6,7 milionu korun.

Letos v prvním pololetí výroba meziročně vzrostla o 1,2 procenta na 21,51 miliardy korun. Asociace očekává, že výroba letos dosáhne asi 45 miliard korun, čímž překročí loňský rekord ve výši 44,64 miliardy korun.

„Podzim bývá pro nábytkáře obvykle úspěšnější než zbytek roku,“ řekl Lukeš. V době krize produkce klesla až k 35 miliardám korun za rok. Od roku 2011 však zase každoročně stoupá.

Výroba, export a import nábytku
Zdroj: ČSÚ/AČN/Apicon

Ačkoliv výroba už překonala předkrizové hodnoty, prodeje ještě zaostávají. Jestliže v roce 2007 přesahovaly 37 miliard, loni to bylo 35,5 miliardy. Letošní odhad počítá, že se půjde přes 36 miliard.

Roste význam dovozu. České domácnosti vybaví nábytek z Polska, Německa či Číny

Vývoz nábytku v prvním pololetí meziročně vzrostl o tři procenta na 13,91 miliardy korun. Necelá třetina šla do Německa, následovaly Slovensko, Francie, USA a Rakousko.

Export nábytku ČR
Zdroj: AČN/Apicon

Dovoz se zvýšil o šest procent na 9,47 miliardy korun. Největší podíl připadá na Polsko, silné zastoupení má ale i Německo a Čína.

Jako negativní jev Lukeš vnímá rostoucí podíl dovozu na celkových prodejích. Zatímco ještě v roce 2012 dosáhl 37 procent, letos už je více než poloviční.

Import nábytku ČR
Zdroj: AČN/Apicon

„Důležitým faktorem, který ukazuje na kvalitu dováženého nábytku, je jeho průměrná cena za kilogram. A ta za první pololetí dramaticky klesla. Může za tím být statistická chyba nebo velká levná zásilka od nějakého dovozce, ale je to určité varování pro spotřebitele. Až na výjimky totiž stále platí, že za málo peněz je málo muziky,“ podotkl Lukeš.

Cena kilogramu dovezeného nábytku v prvním pololetí meziročně klesla o 40 procent zhruba na 40 korun. Hodnota nábytku, který se z Česka vyváží, je přitom zhruba dvojnásobná.

Růst českých nábytkářů pak do budoucna ohrožuje kritický nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Počet absolventů – truhlářů klesl o 68 procent, čalouníků dokonce o 85 procent. Přitom například průměrný věk čalouníků ve výrobě je 55 let.

Nepříznivý trend se nepodařilo zvrátit ani v posledních letech, kdy se hodně mluvilo o podpoře učňovského školství. „Dokonce se v loňském roce úbytek absolventů ještě zrychlil,“ upozornil předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Zaměstnanci chybějí i z důvodu nízké úrovně průměrných mezd, které jsou v sektoru téměř o třetinu nižší, než je průměrná hrubá mzda v průmyslu. V průmyslu se pohybuje kolem 27 tisíc korun, zatímco v nábytkářském odvětví je to 20 700 korun. Souvisí to s konkurenčním prostředím a levným nábytkem importovaným z Číny nebo Polska.