Do škol se vrací svěrák, pilník i kladivo. Dětem chybí manuální zručnost a vztah k řemeslu

Dílny zpět do základních škol (zdroj: ČT24)

Výuka manuální zručnosti lidově zvaná „dílny“ se zřejmě vrátí zpět do základních škol. Praktická výuka má žáky přilákat ke studiu technických oborů. Snahu asociace živnostníků i mnohých učitelů podporuje i ministerstvo, protože technicky vzdělaných pracovníků je v Česku dlouhodobě nedostatek.

Do Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze 9 dochází jednou měsíčně žáci základních škol na praktickou výuku. V dílnách si tam vyzkoušejí práci například s pilníkem a svěrákem, protože ve svých školách podobnou příležitost nemají.

Žák sedmé třídy Jakub Koželuh uvedl, že by chtěl jednou studovat práva. V dílnách prý však zjistil, že ani manuální práce by mu nevadila. Vzbudit v dětech podobný zájem a vrátit dílny do škol by si přála velká část učitelů, rodičů a také podnikatelé.

Ministerstvo jedná o povinných dílnách

„Společnost si uvědomila, že chybí řemeslníci. Lidé začínají oceňovat dobré řemeslníky, začínají si jich vážit,“ řekl ředitel Střední odborné školy stavební a zahradnické Miloslav Janeček. „Děti, které se rozhodnou vyučit řemeslu, rozhodně nemusí mít strach, že by si nenašly práci,“ potvrdil předseda Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček.

Dílny za půl milionu korun proto plánují vybudovat například v Základní škole v Praze Kyjích. Ministerstvo školství podporuje školy také finančně. Například pro čerpání prostředků z evropských fondů zvolilo velmi jednoduchou metodu takzvaných šablon.

Základní školy tak mohou ve zjednodušených řízeních žádat o finance třeba právě na vybudování dílen. O konkrétní podobě jejich povinného návratu do škol zatím ministerstvo jedná.