Větší dluh a menší přebytek. Řecku se loni dařilo méně, než se čekalo

Rozpočtový přebytek Řecka byl v loňském roce nižší, než se původně čekalo, zatímco dluh byl naopak vyšší. Vyplývá to z revidovaných údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Vyšší dluh by přitom mohl zkomplikovat plán Atén úspěšně dokončit příští rok v srpnu třetí záchranný program.

Rozpočtový přebytek loni dosáhl 0,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) po schodku 5,7 procenta v předchozím roce. Podle dubnového odhadu ale měl přebytek činit 0,7 procenta HDP. Dluh naopak vystoupil na 180,8 procenta HDP ze 176,8 procenta v roce 2015. Původní odhad počítal s růstem dluhu na 179 procent HDP.

Nové údaje Eurostatu přicházejí po oznámení Atén, že ekonomika loni skončila v recesi místo původně očekávaného mírného růstu.

Šéf takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem řekl, že řecký záchranný program je opět na správné cestě. Pokud to bude nutné, jsou členové eurozóny připraveni učinit další kroky ke zmírnění zadlužení Řecka, pokud Atény splní úkoly. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny.

Řecko by mělo omezit státní kontrolu energetického sektoru

Do Řecka se v pondělí také vrátili zástupci institucí Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby tam do konce roku dojednali podmínky pro uvolnění další splátky ze slíbeného záchranného úvěru.

Na setkání s úředníky z ministerstva financí začali jednat o dlouhém seznamu požadovaných reforem, které zahrnují omezení státní kontroly nad energetickými společnostmi. Chtějí také zrevidovat vládní výdaje, aby bylo jisté, že se podaří dosáhnout plánovaných rozpočtových přebytků v letech 2018 a 2019, uvedla agentura AP.

Řecko se letos v červenci částečně vrátilo na dluhopisové trhy a do konce současného záchranného programu plánuje ještě několik aukcí dluhopisů. Doufá také, že se mu podaří vyjednat s věřiteli příznivější podmínky splácení záchranného programu. Výnosy řeckých dluhopisů od léta prudce klesly, což je signálem rostoucí důvěry investorů. Nadále však zůstávají výrazně vyšší než výnosy dluhopisů dalších členských zemí eurozóny.