Bude-li vláda čekat s reformami, lidé budou opět hledat alternativy, míní Švejnar

OVM se Švejnarem a Sedláčkem (zdroj: ČT24)

Doba růstu představuje vhodný čas na reformy v Česku. Jestli s nimi bude nová vláda dlouho čekat, tak se zvětšuje pravděpodobnost, že se nečekaně objeví ekonomická krize, varoval v pořadu Otázky Václava Moravce ekonom Jan Švejnar.

Reformy české ekonomiky jsou podle Švejnara třeba provést co nejrychleji. „Jestli vláda bude čekat, tak zase nastane nedůvěra a hledání alternativ,“ upozornil. „Je to historický bod, kdy se od toho můžeme jako republika odrazit a jít směrem, který středně a dlouhodobě bude mít obrovské pozitivní výsledky,“ dodal.

Výhodou také je, že v současnosti nepanuje velké nebezpečí krize. „Jestli se však bude dlouho čekat, tak se zvyšuje pravděpodobnost, že někde dojde k nějakému šoku,“ varoval Švejnar. „Zvlášť v Americe je konjunktura hodně dlouhá, Evropa teprve nyní začíná růst druhým rokem, v zámoří je to ale už jedno z nejdelších období ekonomického růstu. Lidé se po chvíli začnou ptát, kdy to skončí, a jak víte, krize jsou často psychologicky vyvolané,“ upozornil Švejnar. Na takovou hranu jsme se však ještě nedostali, míní.

Snížit daňové zatížení práce

Švejnar se shodl s druhým hostem pořadu – ekonomem Tomášem Sedláčkem, že příští vláda by měla snižovat daňové zatížení práce, které je v Česku ve srovnání s okolními zeměmi zpravidla vyšší. „Snižovat přímé daně. A když zvyšovat, tak nepřímé daně,“ řekl Sedláček.

„Snížit, případně úplně eliminovat odvody z mezd,“ doplnil Švejnar. „Lidé sice často říkají, že pak nebude na penze a další věci, ale to není pravda, může se to platit z daní, které se vyberou jinde,“ řekl s tím, že se zvýší konkurenceschopnost.

Podle Švejnara je nutné systém zjednodušit co nejvíc, aby výjimek bylo co nejméně, případně vůbec žádné. „Je důležité, aby bylo jasně vysvětleno, že na tom budou nakonec všichni lépe, protože koláč, který se vyrobí, bude o tolik větší, že když se rozkrojí trochu jinak než nyní, tak na tom prakticky všichni budou lépe,“ uvedl.

Sedláček by pak preferoval, kdyby se udělala daňová reforma taková, aby umožnila „společnou karoserii“. „Tedy aby pravidla byla stejná. Pak by si oranžové vlády mohly daně snižovat nebo zvyšovat a měnila by se jenom čísla procent. Nechápu, že to máme uděláno tak, že pokaždé, když chce politik měnit daně, tak se dělá reforma celého daňového systému. V tom se nevyzná už vůbec nikdo,“ poukázal.

Na krizi připraví přebytky, tvrdí Sedláček

Sedláček nicméně podotýká, že když se zrovna ekonomice daří, těžko se vysvětluje, že je třeba něco měnit. S ohledem na současnou volební situaci navíc Česko podle něj čeká spíš několik let tahanic o to, aby se země nevydala maďarsko-polskou cestou. „Snad i v zájmu Andreje Babiše bude ukázat, že není populista, jak opakuje,“ dodal.

Za jediný způsob, jak se připravit na krizi, označuje Sedláček přebytky veřejných financí. „Člověk nikdy neví, odkud krize přijde. Vždycky nás to překvapí, vždycky to přijde odněkud, kde se to nečekalo,“ zmínil. Ohledně přebytku na tom Česká republika není špatně, i tak se ale Sedláček bojí, že to nebude stačit v případě hlubší krize. „Nemá moc rezerv,“ vysvětlil.

Světový ekonomický vývoj bude podle Švejnara záviset na Číně a USA, avšak svou roli může převzít i Evropa. „Evropa je skoro čtvrtina světového HDP. Je to obrovský hráč, který doposud byl nečinný,“ uvedl.

Evropa se tak může stát tahounem růstu. „My můžeme být jedním z těch nejrychlejších, takový lehkonohý Achiles, který by toho mohl využít a vystřelit. V příštím desetiletí to může být Česká republika, tak jako kdysi Irsko,“ řekl.