Špicar: Už nemusíme být montovnou. Kvalitní místa však nevzniknou sama od sebe

Špicar: Nemusíme být montovnou, na trhu ale chybí kvalitní pracovníci (zdroj: ČT24)

Česko ztratilo výhody „montovny“ z 90. let a dnes musí o investory bojovat. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara to ale není jednoduché, mimo jiné proto, že pracovní trh je v Česku vyčerpaný a dálnice jsou v katastrofálním stavu. Špicar to řekl v pořadu Interview ČT24.

Automatizace výroby v Česku probíhala podle Špicara dosud nenápadně, to se ale změnilo. „Firmy dlouho čekaly po hospodářské krizi, než si dokázaly na investice do robotizace vydělat. Teď na to mají zisky a řeší tím nedostatek pracovních míst. Trend automatizace bude dramaticky akcelerovat,“ myslí si Špicar.

Potenciál české ekonomiky dnes brzdí 200 tisíc neobsazených pracovních míst. „Každý týden slyším, že firmy kvůli nedostatku pracovních sil musí odmítat zakázky nebo jsou penalizovány za to, že nedokáží dodávat včas. Kdyby se, byť krátkodobě, naplnila všechna volná pracovní místa, tak by to k hospodářskému růstu přidalo i desetinky procenta,“ zhodnotil Špicar.

Kvalitní pracovníci jsou podle něj potřeba i proto, aby se český průmysl mohl modernizovat. „Abychom prošli čtvrtou průmyslovou revolucí, potřebujeme kvalitní zaměstnavatele i pracovníky. Těch se nedostává,“ upozornil.

Do čtvrté průmyslové revoluce podle něj spadají technologie jako 3D tisk, využití rozšířené reality v průmyslu, spolupráce lidí a strojů nebo třeba využívání velkých dat. „Před podniky stojí velká výzva, aby se rozhodly, na co mají a co by jim pomohlo, abychom dohnali západní státy,“ uvedl.

Nejprůmyslovější státy světa
Zdroj: ČT24/Světová banka

Už nemusíme být montovnou

V Česku už podle Špicara dávno není levná pracovní síla. „Vedlejší náklady na práci jsou u nás jedny z nejvyšších v Evropě. V porovnání s Polskem jsme po revoluci měli skvělou infrastrukturu, dnes je ale naše chyba, že je v takovém stavu. V digitalizaci státní správy jsme na chvostu Evropy. Nefunguje spolupráce podniků a univerzit, v Česku neseženete inženýry. Trh práce je vyčerpaný. Říká se, že je škoda, že k nám investoři nepřináší kvalitní pracovní místa. Ale my neděláme dost pro to, aby to udělali,“ zkritizoval stav českého průmyslu Špicar.

Česko podle něj dnes nepotřebuje nová pracovní místa, nýbrž kvalitní a dobře placená. „Je pochopitelné, že když přichází nový investor do postkomunistické země, tak je opatrný a nepřinese sem své podnikové stříbro. Dnes potřebujeme výzkum, vývoj, inovace, technologická centra,“ vysvětlil Špicar. Taková centra tu ale podle něj nevzniknou, pokud bude na trhu nedostatek inženýrů nebo vývojářů.

Lithium se má zpracovávat v tuzemsku

Špicar také zopakoval v současnosti oblíbený názor, že stát by měl tlačit také na to, aby se lithium, které by se mohlo začít těžit, v Česku také zpracovávalo. „Těžba lithia vyžaduje velké know-how a investice. Pokud ho bude těžit zahraniční firma, bude to taky přijatelné. Nesmíme ho ale v surovém stavu vyvážet. Je důležité zajistit, abychom ho zpracovávali u nás v lokalitách s vysokou nezaměstnaností, kterým je potřeba pomoci,“ dodal.

Ložiska nerostů v Česku
Zdroj: ČT24