Po Číně by měla být partnerem Česka Indie, řekl Zeman na zahájení strojírenského veletrhu

Prezident Miloš Zeman na strojírenském veletrhu (zdroj: ČT24)

Na brněnském výstavišti začal Mezinárodní strojírenský veletrh, jedna z nejvýznamnějších výstavnických akcí v zemi. Partnerskou zemí je letos Indie. Ta by se podle prezidenta Miloše Zemana měla stát po Číně českým partnerem.

„V minulosti jsme se soustředili především na rozvoj ekonomických vztahů s Čínou a bylo to úspěšné. Nyní je čas přejít k dalšímu partnerovi a tím je Indie. Očekávám, že mě po této větě média označí za indického agenta, a slibuji, že se tomu nebudu bránit,“ řekl na úvod veletrhu Zeman.

Hlavním tématem letošního veletrhu je už poněkolikáté digitalizace a automatizace, takzvaný průmysl 4.0. Představí třeba řadu kooperativních robotů, některé výrobky lidé uvidí ve středoevropské premiéře.

Máme v podstatě plnou zaměstnanost. Lidé, co dnes nepracují, pracovat nechtějí nebo z objektivních důvodů nemohou. Ani revoluce 4.0 nebude hned, i když se robotizace dnes vyplatí i menším a středním podnikům. Ale výrobců robotů je omezený počet a zakázek mají dnes na dva roky dopředu.
Zbyněk Frolík
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, majitel společnosti Linet

Zahraniční firmy tvoří polovinu, největší podíl patří stejně jako loni Německu s 245 vystavovateli. Hned po něm pak z Indie, která je letos partnerskou zemí. Výrazné zastoupení mají také asijské státy, historicky poprvé se na veletrhu prezentuje šestice ruských regionů.  Celkem se na veletrhu představí přes 1600 firem ze 32 zemí.

Největší podíl podle oborů, více než třetina, patří důlní, hutní, slévárenské a sklářské technice. Následují materiály a komponenty pro strojírenství a plasty, pryže a chemie pro strojírenství. Čistá výstavní plocha činí asi 40 000 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá rozloze Václavského náměstí v Praze. „Ekonomice se daří, všechny pavilony jsou vyprodané, všechny plochy jsou zaplněné,“ řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Mezinárodní strojírenský veletrh v číslech
Zdroj: ČT24

I když je robotů tentokrát plné výstaviště, vláda sebekriticky přiznává, že Česko musí v této oblasti přidat a z výstavních sálů dostat roboty do firem. „Hodně jsem zaspali v zavádění základního konceptu 4:0 a já nechci dělat vtipy, ale je to 0:4,“ prohlásil vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Události: Firmy si stěžují na nedostatek volných pracovníků (zdroj: ČT24)

Hanák: Export byl letos rekordní

Veletrh otevřel sněm Svazu průmyslu a dopravy, na kterém vystoupila tradičně i řada ministrů vlády a premiér Bohuslav Sobotka. „Pochválil bych vládu za podporu exportu. Export letos dosáhl fantastického čísla čtyři biliony korun,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který dodal, že děkuje politikům za to, že se České republice otevírají ke spolupráci země, jako je Čína, Vietnam nebo Ázerbájdžán.

Spolupráci se svazem pochválil i premiér. „Od svazu jsme se dozvídali, která ambasáda funguje a které priority by měly být součástí naší diplomacie,“ uvedl Sobotka. Ocenil i pravidelná setkání tripartity.

Aby se v dalších letech výrazně neprojevil případný propad některého z konkrétních trhů, snaží se ministerstvo průmyslu export diverzifikovat. Pomáhá i státní exportní pojišťovna EGAP. „Loni jsme dostali exportéry do 39 zemí, předloni do 42. Letos jich je zatím přes 30 a předpokládám, že čísla budou na konci roku podobná jako v předchozích letech. Podařilo se nám dostat do poměrně nových zemí, jako jsou Papua-Nová Guinea, Kolumbie, Bolívie či Laos,“ řekl ředitel pojišťovny Jan Procházka.

Začal Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně (zdroj: ČT24)

Hanák pochválil vládu za zaměstnávání vězňů, z nichž 60 procent pracuje. Je to podle něj šance do budoucna. Naopak kritizoval rostoucí počet úředníků. „Státních zaměstnanců přibývá tempem, že to nestačíme počítat,“ uvedl Hanák. Podle Sobotky ale nejvíce nových státních zaměstnanců představují vojáci, policisté a učitelé. Nárůst kantorů podle něj kopíruje demografickou křivku a díky většímu počtu mateřských škol a učitelů v nich zaměstnaných mohou ženy pohodlněji nastupovat do zaměstnání.

Kritika pak mířila na výstavbu silnic. Bez páteřních dálnic se průmysl dál rozvíjet nemůže. „Za čtyři roky této vlády jsme vybudovali jen 38 kilometrů dálnic,“ stěžoval si Haník.

Podle premiéra se ovšem ukázalo, že pro rychlejší výstavbu nejen silnic je nutné změnit legislativu. „Narážíme na permanentní napadání staveb ze strany spolků a narážíme na permanentní napadání staveb ze strany jednotlivců,“ uvedl Sobotka.

Chybí kvalifikovaní pracovníci v technických oborech

Veletrh bude mít řadu seminářů, mnoho z nich bude v Exportním domě. Projekt EGAPu ministerstva zahraničních věcí a dalších institucí nabídne firmám možnost individuálních konzultací s třinácti ekonomickými diplomaty z českých ambasád.

Jaroslav Hanák vidí problém v nedostatku kvalifikovaných pracovníků v průmyslu. „V průmyslu nám chybí dvě stě tisíc zaměstnanců, to je třeba řešit,“ řekl Jaroslav Hanák. „Obecně nám chybí kvalifikovaní zaměstnanci, jako jsou seřizovači CNC strojů, obráběči. V naší společnosti máme až tři sta volných míst v technických oborech,“ řekl předseda představenstva společnosti Vítkovice a. s. Libor Witassek.

Hodně jsem zaspali v zavádění základního konceptu 4:0 a já nechci dělat vtipy, ale je to 0:4.
Richard Brabec

Nedostatek lidí podle Hanáka v nejbližších letech nevyřeší robotizace průmyslu, ale je třeba přivést lidi ze zahraničí. Hanák zmínil Ukrajinu, Bělorusko, Vietnam či Mongolsko. Bez těchto lidí se podle něj průmysl nikam nepohne.

Sobotka: Musíme zůstat v tvrdém jádru EU a rychle přijmout euro

Česko musí zůstat podle premiéra Bohuslava Sobotky v jádru Evropské unie a jakmile to bude možné přijmout euro. Šéf kabinetu to řekl na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na strojírenském veletrhu v Brně. Setrvání v hlavním proudu unie považuje za jedinou možnost, jak zajistit bezpečnost a ekonomickou prosperitu.

„Veškerá modernizační opatření budou fungovat tehdy, když budeme členy volného vnitřního trhu a budeme figurovat v jádře ekonomicky silných zemí EU. Musíme bojovat za to, aby nevznikaly na vnitřním trhu a na hranicích eurozóny bariéry,“ uvedl Sobotka.

Hanák a Sobotka pochválili spolupráci mezi vládou a průmyslem (zdroj: ČT24)

Podle premiéra závisí rozvoj českého průmyslu nejen na dostatku zaměstnanců, ale také na dopravní infrastruktuře. „Ukazuje se, že je potřeba přijmout zákon o liniových stavbách, protože nenarážíme na nedostatek peněz či nepřipravenost staveb, ale na zlou vůli. Spolky a jednotlivci neustále napadají dopravní stavby. Bude to cesta nejefektivnější,“ dodal Sobotka.

K vidění je nejsilnější robot na světě i minibagr

Veletrh představí celou řadu novinek a zajímavostí ze světa techniky. Nejsilnějšího robota na světě v pavilonu P ukáže firma FANUC. Rameno stroje si poradí s nákladem těžkým až 2,3 tuny, což odpovídá osobnímu autu i s řidičem. Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše bude veletrh opět o tom, jaká bude budoucnost průmyslu a lidé uvidí některé výrobky ve středoevropské premiéře.

„K vidění bude také celá řada kooperativních robotů, tedy průmyslových strojů, které dokážou spolupracovat s člověkem bez nebezpečí zranění. ČVUT představí třistakilové letadlo, brněnské VUT zase minibagr na bateriový pohon,“ řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno.

Tématem strojírenského veletrhu je automatizace výroby (zdroj: ČT24)

Milovníky historických vozidel potěší renovovaná tramvaj T2, která bude vystavena na kolejišti. Prototyp se přitom představil také na výstavišti v Brně v roce 1956 na Výstavě československého strojírenství.

Před dvěma lety, kdy se strojírenský veletrh konal ve stejném formátu, tedy s menším množstvím doprovodných akcí, v Brně vystavovalo 1504 firem z 32 zemí.