České ekonomice se daří, statistici potvrdili její růst o 4,7 procenta

Česká ekonomika roste (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta. Proti předchozímu kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 2,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad, který tak potvrdil údaje ze začátku září.

K příznivému vývoji přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka. Podle ČSÚ se ve druhém čtvrtletí dařilo většině odvětví národního hospodářství. K růstu přispěl hlavně zpracovatelský průmysl tažený nejen výrobou aut, ale například i zvýšením produkce elektrických přístrojů a zařízení.

V prvním čtvrtletí vzrostla česká ekonomika meziročně o tři procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se HDP od ledna do března zvýšil o 1,5 procenta. 

„Zveřejněné sektorové účty ukazují, že pokračuje trend, kdy se zaměstnavatelé vzdávají části svého zisku ve prospěch svých zaměstnanců,“ konstatuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Mírným překvapením je však pro anylytiky týmu Komerční banky růst míry úspor. „Domníváme se však, že se jedná pouze o dočasný jev. Domácnosti si zvykají na rychlejší mzdový růst a časem podle nás budou větší část svého příjmu spotřebovávat a tím znovu klesne i míra úspor,“ dodává.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od letošního dubna do června klesla ziskovost podniků meziročně o 2,9 procentního bodu na 49,6 procenta. „Snížení ziskovosti podniků souviselo s rostoucími mzdovými náklady, které se zvýšily meziročně o 9,4 procenta,“ potvrdili statistici.

Reálné příjmy domácností vzrostly ve 2. čtvrtletí o 2,6 procenta a spotřeba na obyvatele o 2,9 procenta. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele v nominálním vyjádření byl 24 596 korun. „Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 2. čtvrtletí hodnoty 30 603 korun a oproti stejnému období předchozího roku se reálně zvýšil o 4,4 procenta,“ zjistil ČSÚ. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele v nominálním vyjádření dosáhla podle statistiků částky 22 564 korun.

Zvyšuje se i míra investic

S rostoucí investiční aktivitou se zvyšuje i míra investic. Na tom má zásluhu zejména soukromý sektor, zatímco investiční aktivita veřejného sektoru stále zůstává relativně utlumená. „Investuje se zejména do dopravních prostředků a produktů strojírenského průmyslu,“ konsatuje Zeisel.

Bureš: Koruna se drží lehce nad 26 korunami za euro (zdroj: ČT24)

Podle hrubých odhadů KB však ekonomika ve třetím čtvrtletí v podstatě nerostla. „V investicích podle nás stále chybí výraznější příspěvek vlády. I přesto se domníváme, že celkově v letošním roce ekonomika v průměru přidá 4,3 procenta. Za tímto růstem stojí zejména výborný výkon v první polovině roku,“ dodává Zeisel.

Koruna se zatím drží lehce nad 26 korunami za euro. „Reaguje na politiku ČNB a na ochotu dále zvyšovat úrokové sazby, což ČNB jasně naznačila na posledním zasedání. A současně, a to je možná pro ní ještě zásadnější, tržní sazby se především na českých dluhopisech a řadě derivátových kontraktů konečně po delší době dostávají do kladných úrovní, což je zásadní pro řadu spekulujících hráčů na české koruně. Ti se rozmýšlí, jestli peníze ještě do české koruny převést nebo je odsud stáhnout,což je poměrně zásadní věc. Spíše je to nabádá k tomu, aby si peníze v korunách nechávali nebo přilévali další prostředky,“ kostatuje ekonom Patria Finance Jan Bureš.