Arbitráž Česku nehrozí, tvrdí Havlíček v souvislosti s memorandem o možné těžbě lithia

Memorandum s australskými těžaři o možné těžbě lithia na Cínovci neznamená pro Česko závazky, formulace dokumentu jsou právně neškodné, řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) v diskusi na Facebooku televize Prima. Odmítl tak varování šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a některých komunistů, že ČR hrozí mezinárodní arbitráž. O dokumentu se zřejmě bude jednat v parlamentu.

Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček v pondělí. Nyní odmítl, že by dokument znamenal pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic. Memorandum je podle Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti.

Text dokumentu byl konzultován s odborníky na mezinárodní právo z ministerstva průmyslu a obchodu i ministerstva financí, řekl ministr. „Jsem si jistý, že formulace, které jsou v memorandu obsaženy, jsou z tohoto pohledu v uvozovkách neškodné,“ podotkl Havlíček.

Ministr průmyslu také zopakoval, že podpisem memoranda hájil zájmy státu. „Bez memoranda by si firma s přednostním právem na těžební licenci mohla s lithiem dělat, co by chtěla,“ konstatoval ministr. Už dříve Havlíček i další představitelé ČSSD uvedli, že dokumentem se dohodlo, že pokud se vůbec bude lithium těžit, tak se bude zpracovávat v ČR a že bude možné, aby do toho vstoupil český stát.

Těžba lithia ve světě
Zdroj: ČT24

Podle Babiše by lithium, které se využívá při výrobě baterií, měl těžit státní podnik Diamo, ne soukromá firma. ČR se v memorandu zavazuje k ochraně investic, což může státu případně prohrát miliardovou arbitráž, uvedl šéf ANO. O hrozbě finančních ztrát z arbitráže v diskusi na Facebooku Primy hovořil i místopředseda KSČM Josef Skála.

Havlíček znovu poukázal na to, že souhlas s průzkumem pro těžbu australské firmě prodloužilo ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem z ANO. Citoval přitom z dopisu z poloviny září, ve kterém Brabec memorandum označil za správný krok.

Brabec v pátek uvedl, že odmítl Havlíčkovu výzvu ke spolupodepsání memoranda a že povolení průzkumu na Cínovci ministerstvo životního prostředí prodloužilo, protože s tím souhlasil Havlíčkův úřad.

O případné těžbě lithia v České republice a jejích podmínkách se bude krátce před volbami zřejmě debatovat v obou parlamentních komorách. Zatímco KSČM chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny, ODS chce tento bod zařadit na schůzi Senátu, která bude ve středu.

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek v pátek uvedl, že povolení k průzkumu ložisek lithia v ČR vydalo ministerstvo životního prostředí v roce 2010 pod vedením ministra za ODS. Brabec tvrdí, že jeho úřad povolení prodloužit podle zákona musel.