Ministr financí: Výběr daní po zavedení EET předčil naše odhady

Události, komentáře: Rozpočet a výběr daní (zdroj: ČT24)

Výrazné zvýšení výběru daně z přidané hodnoty v odvětvích podléhajících elektronické evidenci tržeb je podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) podloženo tvrdými daty z měsíčních a čtvrtletních hlášení. Výběr DPH podle něj předčil odhady i celkový růst ekonomiky. Očekává navíc, že podobné zlepšení nastane napřesrok v souvislosti s daní z příjmu. Podle ekonomického experta opoziční ODS Jana Skopečka ale vláda netuší, co by s takto vybranými penězi měla dělat.

Ministr financí Ivan Pilný v úterý oznámil, že elektronická evidence tržeb přinesla do rozpočtu od ledna do konce září dodatečných 3,2 miliardy korun na DPH. Za celý rok pak očekává pět miliard. „Máme po osmi měsících v oblasti DPH data, která jsou korektní,“ ujistil Ivan Pilný v Událostech, komentářích.

Výpočty podle něj vycházejí ze srovnání na základě měsíčních a kvartálních hlášení. „Výběr DPH předbíhá vývoj ekonomiky, která funguje velmi dobře, ale nárůst DPH je tam přes 10 procent. Předčilo to naše odhady,“ podotkl.

Opozice, která se snažila zavedení EET zabránit, příliš nerozporuje. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek sice tvrdí, že „vyšší výběr DPH to nepřineslo“, ale například poslanec ODS Jan Skopeček nyní kritizuje vládu spíše z opačného konce. „Tato vláda vsadila na příjmovou stránku rozpočtu. Nezastírám, že se jí stát nemá zabývat. Ale vůbec neřešíme, na co ty vybrané prostředky vydávat, nebavíme se o efektivitě výdajové strany rozpočtu,“ řekl.

Účtenková loterie má přes 160 tisíc účastníků

Kritizoval také novinku, která s EET souvisí, totiž účtenkovou loterii. Charakterizoval ji jako hazard, podle něj by mohlo následovat také otevření „státního casina, státních kolotočů nebo státního cirkusu“. Loterii charakterizoval jako snahu „vybírat daně od lidí a pak jim je vracet loterií ve formě auta nebo jiné ceny“. Zmínil se také o ideji malého a efektivního státu, se kterou je podle něj účtenková loterie v rozporu. „Do malého a efektivního státu rozhodně nepatří takové kraviny, jako je účtenkovka,“ míní.

Ministerstvo financí loterii hájí tím, že chce podnítit větší zájem lidí o vydávání účtenek. „Budeme sledovat počet lidí, kteří se přihlásí. Dnes odpoledne za prvních několik hodin bylo 160 tisíc registrovaných. Takže zdá se, že to alespoň v počáteční fázi zabírá,“ upozornil ministr Pilný v úterý večer.

Nový rozpočet je populistický, říká ministr

Současně s prvními výsledky EET ohlásil Ivan Pilný, že očekává podstatně nižší schodek letošního rozpočtu než schválených 60 miliard korun. Po zahrnutí evropských peněz by podle něj mohl být v přebytku.

Pro příští rok nicméně vláda schválila schodkový rozpočet, což se nelíbí ani opozici, ani stávajícímu ministrovi financí. „Tento rozpočet není rozpočtem investičním. Je to rozpočet volební a je to rozpočet populistický, který schválila vláda. Byl jsem rád, že se podařil udržet alespoň deficit 50 miliard. Rozpočet se přijímal několik týdnů před volbami a zasáhlo ho to. Jako ministr financí s rozpočtem nemohu být spokojen, ale vláda se na něčem musela shodnout,“ řekl ministr v Událostech, komentářích.

U pravicové opozice nalezne v tomto případě Ivan Pilný podporu. „Myslím si to samé, v době ekonomického růstu (…) deficitní rozpočet nemá žádný smysl a žádný zdůvodnění,“ ujistil ekonomický expert ODS. S nadsázkou poznamenal, že když se sám ministr financí v televizní debatě přizná, že je „jeho“ rozpočet populistický, nepotřebuje proti sobě opozičního politika.