Každá šestá kontrola EET objeví chybu, státní kasa se však plní. Za letošní půl rok je vybráno 3,5 miliardy

Každá šestá kontrola EET objeví chybu, státní kasa se ale i tak plní (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb funguje 286 dnů. Zatím běží dvě ze čtyř fází, ty zbylé mají začít po volbách. Za tu dobu finanční a celní správa zkontrolovala skoro 60 tisíc provozoven. Osm jich už muselo kvůli nerespektování EET zavřít. Jiné, které původně kvůli evidenci chtěly skončit, fungují dál.

Provozovatelka Rýchorské boudy Alena Dušková chtěla původně bufet po spuštění EET zavřít. „Nevyděláváme takové peníze, abychom si mohli dovolit koupit systém a pokladnu,“ říkala před rokem. Nakonec však Rýchorská bouda slouží pocestným dál. „Ustoupila jsem od zavření jen proto, že bych zavřela tohle místo pro kolemjdoucí,“ vysvětluje Dušková.

Největší problémy tu měli v létě při opravách elektrického vedení. Několik dní tu nešel proud. Přesto i odsud putují účtenky do centrálního úložiště.

„Měsíčně máme 400 milionů účtenek v systému,“ konstatuje náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Finanční správa a celníci za dobu fungování EET zkontrolovali už skoro 60 tisíc provozoven. Při každé šesté kontrole objevili chybu.

Někteří provozovatelé však evidenci vůbec nerespektovali a tak museli zavřít, jako třeba papírnictví ve Slavkově. Místní, kteří chtěli se začátkem školního roku vybavit do školy své děti, tak mají smůlu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do elektronické evidence se na rozdíl od slavkovského obchodu zaregistrovalo zhruba 155 tisíc podnikatelů, byť s ní někteří dále nesouhlasí. „Vadí mi celý morální rozměr, kdy se vychází z toho, že podnikatel je zloděj,“ vysvětluje důvody svého nesouhlasu s EET majitel prodejny Harfa Sport Jaromír Fic.

Mimo jiné právě kvůli elektronické evidenci tržeb musejí v této prodejně častěji využívat služeb finančního poradce nebo třeba účetní. A vzrostly prý i servisní náklady na provoz samotného systému. „Přímé náklady se pohybovaly v řádech vysokých desetitisíců na prodejnu našeho typu, ale ty nepřímé se těžko vyčíslují. Já bych to osobně tipoval někde mezi sto až dvě stě tisíci,“ míní Fic.

Za polovinu letošního roku ministerstvo financí odhaduje průběžný přínos ve výběru daní na 3,5 miliardy.

Nyní se navíc bude s prvním říjnem spouštět účtenková loterie, která má podpořit elektronickou evidenci tržeb. Ministerstvo financí tak chce motivovat zákazníky, aby v obchodech a restauracích vždy žádali účtenky, které mohou přihlásit do slosování, a tím pomohli zvýšit výběr daní.

O evidenci bude rozhodovat ještě ústavní soud

Někde však s přechodem na EET žádné velké problémy neměli. „Jediné, z čeho mám obavy, jsou krátké lhůty, které dává finanční správa v případě, že v systému něco vypadne,“ říká majitelka rodinné kavárny a restaurace Králík v rádiu Ivana Karhanová. Podle ní je tak důležité vybrat spolehlivého dodavatele systému. Co do ceny zvolila majitelka této kavárny střední cestu, kasu pořídila za 14 tisíc a ročně ji provoz stojí zhruba dvanáct.

O evidenci ale ještě bude rozhodovat ústavní soud. Pravicoví poslanci totiž zákon vloni napadli. „Věc je nyní ve fázi, kdy soudce zpravodaj stále ještě zpracovává zpravodajskou zprávu, kterou předloží plénu ústavního soudu,“ říká mluvčí ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Původně měl rozhodnout do poloviny letošního roku.