Za 18 dní začne účtenková loterie. Registrovat účtenky půjde na webu a v aplikaci

Za 18 dní začne účtenková loterie (zdroj: ČT24)

Zájemci o účtenkovou loterii mohou od 1. října zaregistrovat účtenky prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka, která umožní automatické načtení údajů z účtenky. Hospodářská komora považuje loterii za kontroverzní.

Elektronická evidence tržeb (EET) zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do loterie tak bude možné zaregistrovat jen jejich účtenky, uvedli v úterý představitelé ministerstva financí. 

Lidé budou moci přihlásit neomezený počet účtenek, ale musí dodržovat například pravidlo, že od jednoho obchodníka mohou denně zaregistrovat jen jednu. „Podnikatelé se proto nemusí obávat, že budou zákazníci uměle rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru,“ uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

V účtenkové loterii se bude poprvé losovat v půlce listopadu (zdroj: ČT24)

Losování bude každý měsíc z účtenek vydaných za předem stanovené období. O ceny se bude poprvé losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října a zaregistrovaných nejpozději tři dny před losováním, tedy 12. listopadu. Loterie se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let.

Na výhry půjde 65 milionů korun

Úřad plánuje ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher.

Ministerstvo v loterii počítá s pěti hlavními výhrami. První bude jeden milion korun, druhá automobil za zhruba 400 tisíc, třetí 300 tisíc korun, čtvrtá 200 tisíc a pátá 100 tisíc korun. Dále by lidé měli mít možnost získat 20 výher po 20 tisících, 1000 výher po tisícikoruně a 20 000 výher po stokoruně.

Náležitosti účtenky
Zdroj: ČT24/Podnikatel.cz

Ministerstvo si od loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v systému EET, jehož efektivita by se tím měla zvýšit. „Pomocí účtenkové loterie chceme posílit obecný názor, že vydávat a brát si účtenku je zcela normální a samozřejmé. Je to standard, na nějž jsou zvyklí obyvatelé mnoha evropských zemí, a já věřím, že se k nim brzy připojíme,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra.

Na Slovensku zájem o losování opadl

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanada se ovšem domnívá, že loterie k lepšímu daňovému výběru nepovede. Situace podle něj zřejmě dopadne obdobně jako na Slovensku, kde byl nejdříve masivní zájem o účast, který postupně opadl.

„Pokud by se české ministerstvo financí chtělo vyvarovat toho, aby loterie dopadla podobně nepřesvědčivě jako na Slovensku, muselo by průběžně a dlouhodobě nejen udílet hodnotné ceny, ale jejich hodnotnost ještě navyšovat, aby tak zájem o účast kontinuálně podporovalo,“ míní.

Pilný v úterý v této souvislosti uvedl, že loterie v Česku je prozatím naplánovaná na jeden rok. Následně ministerstvo vyhodnotí zájem veřejnosti a rozhodne o případném pokračování. „Na Slovensku byl ten zájem zprvu veliký. Následně se to ustálilo na číslech, která jsou stále rozumná,“ uvedl Pilný.

V pracovní dny obchodníci v systému denně zaregistrují zhruba 13 až 15 milionů účtenek, vyplývá ze srpnových údajů na etrzby.cz. O víkendových dnech je to mezi osmi až deseti miliony účtenek denně. Od spuštění EET loni v prosinci do minulého týdne obchodníci zaregistrovali zhruba 2,6 miliardy účtenek.

Hospodářská komora: Loterie je morálně kontroverzní

Hospodářská komora považuje loterii za kontroverzní kvůli tomu, že v určité míře bude stát konkurovat soukromé nabídce ze strany loterního průmyslu.

„Navíc je zde neopominutelný morální hazard, kdy je na jedné straně přísná obecná regulace konkrétního odvětví odůvodňována jeho společenskou problematičností, což na druhé straně státu nebrání, aby si sám s neřestí zadal,“ uvedla komora. 

  • Třetí fáze měla podle původního rozpisu odstartovat 1. března 2018 a vztahovat se měla například na taxikáře nebo služby účetních, advokátů a lékařů. 
  • Čtvrtá, závěrečná fáze měla začít 1. června 2018 a připojit se měli kupříkladu kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.
  • Po prosincovém rozhodnutí Ústavního soudu se start obou fází odsouvá. Ministerstvo financí musí připravit novelu zákona o EET. Předpokládá se, že už do ní zahrne například limit, který určí, při jakých ročních tržbách není nutné se jí účastnit. Možná také zpřesní, koho se mají další fáze týkat a koho ne. 
  • Ministryně financí Alena Schillerová v prosinci 2017 uvedla, že vzhledem k délce legislativního procesu, se „určitě posouváme minimálně o rok“.

Ministerstvo financí původně chtělo spustit účtenkovou loterii s názvem „Účtenkovka“ v polovině letošního roku. V otevřeném výběrovém řízení na provozovatele loterie zvítězila společnosti Wincor Nixdorf. Bude zajišťovat registraci účastníků loterie, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu.

Resort zaplatí ročně za celkový provoz 12,4 milionu korun bez DPH. Systém předá firma 16. září. Registrované barevné logo Účtenkovka stálo zhruba 80 tisíc korun.

Do EET se zapojí příští rok další obory podnikání. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.