Dlouhý: Učitelé si přidat zaslouží, plošné zvýšení platů nás ale může stáhnout dolů

Dlouhý: Plošné zvyšování platů nás v recesi stáhne dolů (zdroj: ČT24)

Měli bychom směřovat spíše ke snížení schodku a strukturálním reformám než k předvolebnímu zvyšování platů, řekl v pořadu 90' ČT24 prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Je dobrá zpráva, že se učitelům zvednou platy o 15 procent a dalším zaměstnancům veřejného sektoru o 10 procent?

Učitelé dobrá zpráva jsou. Tam je určitě prostor pro zvyšování platů vzhledem k tomu, jak neustále hovoříme o zlepšení celého vzdělávacího systému a o roli učitelů. Jestli hned 15 procent, to nevím. Co nám vadí, je, že to je předvolební tah. Bylo to pěkně připravené, na jedné straně demonstranti, na druhé straně vláda…

Zadruhé nám vadí ta plošnost u všech zaměstnanců státní sféry. Jsou kvalitní úředníci, kteří by si zasloužili ještě lepší plat než v soukromé sféře.

Takže je to jen předvolební tah?

Je to předvolební tah. Možná se mohly platy učitelům zvýšit už loni, kdy bylo jasné, že ekonomika jede slušně. Dnes vidím ekonomiku, které se daří a kde se mají zvyšovat mzdy. Ale kde je společnost zároveň pod administrativním tlakem odborů a politických stran, které stojí před volbami.

Jak dobrá je zpráva, že přece jenom zůstane původně naplánovaný schodek 50 miliard korun?

Já si myslím, že růst bude rychlejší než čísla, která dnes máme. Rozhodně není risk počítat s růstem 3,1 procenta, dokonce, pokud se nestanou nějaké externí šoky, tak to bude ještě více. Mohli bychom se zespoda přiblížit i čtyřem procentům.

A pak je otázka, jestli bychom v tomto okamžiku neměli směřovat náš rozpočet do nižšího schodku nebo vybilancovaného rozpočtu. To ale pak znamená nejen mluvit před volbami o platech, ale sáhnout do mandatorních výdajů. Musíme brát v úvahu ekonomický cyklus, tyto nárůsty platů nás jednou, až bude znova recese, stáhnou hodně dolů.

Ale abych vládu jen nekritizoval, stáhnout těch 25 procent nevyčerpaných prostředků se mi zdá jako dobrý nápad. Náš rozpočet není katastrofální. Je jenom předvolební a neřeší strukturální záležitosti jako investice nebo důchodovou reformu.

Na čem by se podle vás dalo ušetřit na mandatorních výdajích?

To není řešení z roku na rok. Nejen u nás, ale i v Evropě se musíme zamyslet nad celým sociálním modelem. To když řeknu, tak většinou levicové strany nebo odbory vyskočí, že zase chci být zlý na nízkopříjmové skupiny. To vůbec není pravda.

Přál bych si, aby se nezneužívaly sociální dávky. Tohle dlouhodobě změnit bude vyžadovat sociální konsenzus v celé zemi a je to běh na až pět let. Ve Francii se o to teď pokouší prezident Emmanuel Macron, my jsme ještě ani nezačali.