Stát chce přijmout dalších 8000 zaměstnanců, jejich počet se přiblíží půl milionu

Události: Stát přijme nové zaměstnance (zdroj: ČT24)

Noví učitelé, policisté, hasiči, vězeňští dozorci, ale i úředníci. Stát chce příští rok přijmout přes osm tisíc nových státních zaměstnanců. Jejich počet by tak měl poprvé překročit 450 tisíc. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok, který v pondělí projedná vláda. Ta za platy nových státních zaměstnanců plánuje příští rok zaplatit přes 2,5 miliardy korun. Růst počtu státních zaměstnanců kritizuje hlavně pravicová opozice. Podle ní vláda nemá kvůli snaze nabrat nové lidi dost peněz na výrazné zvýšení platů pro stávající zaměstnance státu.

 V Ústeckém kraji je stále nejvíce nevyřešených případů, a to přesto, že jejich počet klesl v posledních třech letech o polovinu. Přibyli tady noví soudci, jejich asistenti i justiční čekatelé. Právě těch chce stát příští rok přijmout další téměř dvě stovky.

Předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl poznamenal, že pokud by se plán ministerstva spravedlnosti uskutečnil v navrhované podobě, bude to pro jeho soud znamenat přijmout řádově desítky justičních čekatelů. Nové justiční čekatele a asistenty chtějí přijímat i další soudy. „Asistentů je málo,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

Skoro 400 nových zaměstnanců hodlá nabrat i Vězeňská služba ČR. Kromě téměř dvou set nových dozorců by měli nastoupit i lidé, kteří se věnují sociální práci s vězni. Počet vězňů totiž v Česku už několik let stoupá. 

Široká náruč školství

Nejvíc lidí – přes šest tisíc – hodlají příští rok přijmout organizace, které patří pod ministerstvo školství. Stát chce nabrat nové učitele, vychovatele, ale i školní asistenty.

Podle ministerstva se české školy bez tisíců nových pedagogů neobejdou. Na jedné straně je vyšší počet žáků ve školách a školských zařízeních, na druhé straně se počítá také s podporou speciálních vzdělávacích potřeb, uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Stát přijímá nové pracovníky
Zdroj: ČT24

Peníze na více než 400 nových zaměstnanců má pro příští rok připravené i resort vnitra. „Jsou to lidé, kteří mají zabezpečovat víza pro Ukrajince, máme ambice navyšovat počet policistů i hasičů,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Dalších 250 úředníků pak chce přijmout ministerstvo práce a sociálních věcí. „Dodáváme lidi na úřady práce, aby mohli lépe kontrolovat případné zneužívání dávek,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Vývoj počtu státních zaměstnanců
Zdroj: ČT24

Zvyšování počtu státních zaměstnanců kritizuje hlavně  pravicová opozice. Podle ní by měla vláda naopak státní aparát zeštíhlit.

„Nemám nic proti novým učitelům. Ale pokud přijímáme nové státní zaměstnance, protože je to priorita, tak jiné máme propustit,“ podotkl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

V některých, zejména administrativních profesích bychom dokázali ušetřit tím, že bychom počet jejich zaměstnanců snížili, soudí ekonomický expert ODS, poslanec Jan Skopeček.  

Ekonom a bývalý šéf České spořitelny či viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka v pořadu ČT Otázky Václava Moravce kritizoval přezaměstnanost v oblasti státní byrokracie. „Úředníci vymýšlejí nové zákony, regulace a kontrolují je“. Podle něj je to velká zátěž pro firmy. „Regulačním a kontrolorským terorem ztrácíme možná půl procenta na růstu HDP ročně,“ odhadl.

Dlouhodobě říkám, že můžeme bez problémů snížit zaměstnanost v oblasti státní byrokracie pod 50 procent dnešního stavu.
Pavel Kysilka
ekonom

Nadbyteční lidé ze státních úřadů by pak podle Kysilky dobře posloužili tam, kde se dnes pracovníků nedostává – v soukromém sektoru. „Vláda vyluxovala z trhu práce desítky tisíc lidí, kterých se nedostává tam, kde se hodnoty vytvářejí,“ dodal ekonom.

O růstu počtu státních zaměstnanců bude vláda jednat v pondělí. Rozhodnutí kabinetu může mít vliv také na to, kolik peněz nakonec zbyde na zvýšení platů současných učitelů a dalších lidí, kteří pracují pro stát. O to se v současné době vede velmi vyhrocený spor. Odborové svazy vstoupily do stávkové pohotovosti, v pondělí se k tomu ještě před zasedání kabinetu sejde vládní koalice.