Ve věnečcích Opavia se našlo stopové množství jedovatého insekticidu

V Česku zpřísnila kontrola vajec. Na Slovensku toxickou látku objevili ve vejcích přivezených českou firmou (zdroj: ČT24)

Ve Zlatých žloutkových věnečcích značky Opavia od společnosti Mondelez nebyla nadlimitní koncentrace jedovatého insekticidu fipronil, uvedl po testech mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Ve věnečcích sice fipronil byl, ale pouze ve stopovém množství. Kauza jedovatého insekticidu ve vejcích se týká i Slovenska. Tamní distributor potravin Zeelandia dovezl z České republiky 350 kilogramů vařených loupaných vajec kontaminovaných fipronilem. Čeští veterináři uvedli, že vejce pocházela z různých chovů v Polsku.

Laboratorní analýza žloutkových věnečků Mondelez identifikovala přítomnost látky fipronil pouze na hranici zjistitelnosti akreditovanou laboratorní metodou. „Výsledná hodnota i při započtení nejistoty měření nedosáhla limitů, které jsou stanoveny pro použité suroviny a potraviny předpisy Evropské unie,“ informoval mluvčí inspekce Kopřiva.

Do společnosti údajně zaslal sušený vaječný žloutek německý výrobce, u kterého později kontrola kontaminaci zjistila. Společnost Mondelez žloutky předtím, než se to dozvěděla, zpracovala do věnečků. Následně šest šarží výrobku z českého a slovenského trhu stáhla.

Jde jenom o jednu z firem, která teď kontaminaci potravin insekticidem řeší. Firma Zeelandia totiž obdržela na začátku srpna 7,2 tuny vaječné melanže a tekutých pasterizovaných žloutků od německého distributora. Potraviny mohly být kontaminovány jedovatým insekticidem fipronilem. Firma ho distribuovala více než 130 provozovatelům, sdělili ve středu veterináři. Šlo o hotely, restaurace, pekárny, cukrárny a jídelny.

Kontaminovaná vejce na Slovensku mají pocházet z polských chovů

Slovenský distributor potravin Zeelandia pak dovezl z České republiky podle dosavadních kontrol 350 kilogramů vařených loupaných vajec kontaminovaných jedovatým insekticidem fipronil. Asi pětina ze zmiňovaného množství dodávek byla již spotřebována. 

Zeelandia podle ředitele slovenské státní veterinární a potravinové správy Jozefa Bíreše dodává zboží odběratelům na celém Slovensku. Vařená loupaná vejce kontaminovaná fipronilem dodala do okolí Bratislavy, do Popradu a okolí Martina.

O odhalení vařených loupaných vajec s nadměrným obsahem fipronilu informovali slovenští veterináři již ve středu a také vydaly zákaz dalšího zpracování výrobku. Společnost Papei z Roudnice nad Labem, která zpracovala zahraniční zboží a distribuovala velkoodběratelům, v reakci týž den sdělila, že vejce nebyla z českých chovů. „Šlo o vejce dovezená ze zahraničí, která ojediněle používáme při nedostatku českých vajec na trhu,“ uvedla v prohlášení firma, která patří do skupiny Agrofert.

Ředitel Státní veterinární správy: U nás fipronil distribuován a schválen není (zdroj: ČT24)

Podle českých veterinářů byla vejce z různých chovů z Polska, následně mířila na Slovensko i do provozů v Česku. „V případě, že bude zjištěno, že se ještě nacházejí na našem trhu, bude zabráněno jejich další distribuci,“ řekl ve čtvrtek odpoledne zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Analýza odhalila čtyřnásobné překročení povoleného limitu fipronilu ve zkoumaném vzorku výrobku. „Je to poměrně vysoká koncentrace. Ačkoliv akutní forma otravy z fipronilu nehrozí (…), nepochybně se to (otrava) může projevit při dlouhodobější konzumaci. Vždy to závisí na množství,“ řekl Bíreš. 

Něco šlo do nemocnic, což nás velmi mrzí. Něco šlo do výroben, hlavně baget, a zařízení veřejného stravování.
Jozef Bíreš
ředitel slovenské státní veterinární a potravinové správy

Ředitel SVPS Bíreš současně vybídl dovozce a výrobce potravin, aby při nákupech vajec využívali zejména slovenské zdroje, protože slovenští veterináři nezjistili u žádného tamního farmáře použití fipronilu.

Slovenští inspektoři po propuknutí aféry kolem fipronilu zintenzivnili kontroly a našli několik zásilek výrobků s nadměrným obsahem insekticidu. V současnosti se veterináři zaměřují na kontrolu produktů s obsahem vajec. „Zaměřujeme se na zpracované výrobky, protože toto je problém ve státech Evropské unie. Zpracované výrobky mohou být kontaminovány z důvodu, že tento problém (ohledně fipronilu) trvá rok a začalo se o něm hovořit na konci července. Je nekonečně mnoho vaječných výrobků, které jsou kontaminovány na evropském trhu,“ řekl Bíreš.

V českých chovech jedovatý insekticid není

V českých chovech kontroly neodhalily žádné použití zakázaného insekticidu fipronilu. České televizi to ve čtvrtek ráno řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Česko přitom čelí kvůli fipronilovému skandálu řadě problémů, povinné jsou testy všech vajec dovážených z Evropské unie. Semerád ovšem připustil, že případný výpadek dovozu by čeští chovatelé pokrýt nedokázali. 

Veterináři původně kontrolovali pouze vejce z chovů v Nizozemsku a Belgii. To se již změnilo a kontroly jsou nařízené u všech vajec dovážených ze zemí EU. Rozšíření kontrol oznámil v úterý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle ředitele veterinární správy musí dovozce doložit laboratorní vyšetření, které by mělo proběhnout již v zemi původu. Pokud není, musí ho zajistit sám, aby mohl vejce nebo vaječné výrobky dále distribuovat. Veterinární správa pak provádí kontroly, které se týkají jednak dokumentace, jednak probíhají i ve skladech, kde veterináři zjišťují, zda se tam neocitla nějaká nenahlášená zásilka.

Laboratorní vyšetření trvá tři až čtyři dny a do té doby nemůže dovozce s vejci nic dělat. „Nemůže distribuovat dál ani zpracovávat a vozit třeba na Slovensko,“ shrnul Zbyněk Semerád.

Jak se fipronil do vajec v nizozemských a belgických chovech dostal, je známo: Insekticid použila firma, která prováděla dezinfekci hal, kde se chová drůbež. „Přidávala ho tam, protože to má efekt – likviduje čmelíky, komáry a podobně,“ popsal ředitel veterinární správy.

Podle ministra Jurečky na to sice tamní veterináři přišli začátkem června, ale nechali si to pro sebe. „Nedali tuto informaci do systému včasného varování, který je mezi všemi 28 zeměmi EU,“ řekl Jurečka v Otázkách Václava Moravce. 

V Česku nejsou přípravky s fipronilem schváleny ani distribuovány. Veterináři přesto chovy kontrolují. „Pokud by si ho někdo nelegálně dovezl a použil, může se stát, že bude chov nakažený,“ připustil Zbyněk Semerád. Současně však ujistil, že testy zatím nic takového v českých chovech neprokázaly.

Problém však spočívá v tom, že i pokud jsou české chovy zcela „čisté“, vaječný trh nespasí. Ředitel veterinární správy je přesvědčen, že by tuzemští producenti nedokázali zacelit případný výpadek dovozu.

Fipronilová aféra zatím zasáhla 26 zemí EU a 19 dalších států. Podle Semeráda by bylo potřeba, aby se změnila legislativa a chovatelé museli vést evidenci, jaké preparáty používají při dezinfekci.