Stát rozšíří podporu fotovoltaiky, chce domácnostem zatraktivnit obnovitelné zdroje

Události: Podpora solárních elektráren na domech (zdroj: ČT24)

Stát rozšíří podporu domácích slunečních elektráren. V programu Nová zelená úsporám tak bude možné od září například žádat až o 150tisícovou dotaci na fotovoltaické systémy s výkonem vyšším než 4000 kWh/rok. Na příspěvek tak dosáhnou například obyvatelé bytových nebo vícegeneračních domů s vyšší spotřebou.

Další novinkou bude možnost žádat o rozšíření solárního systému (další panely či baterie), na nějž již byla použita dotace, změna ale bude muset zvýšit zisk energie minimálně o pětinu. 

Lidé také budou moci využít peníze z programu v kombinaci s tzv. kotlíkovými dotacemi. Dosažitelný bonus bude až 40 tisíc. 

„Nevyžadují žádnou provozní podporu, takže nejsou žádným zatížením státního rozpočtu nebo našich peněženek, jako bohužel byl ten nesmyslný, přestřelený program fotovoltaiky na polích,“ řekl k tomu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). 

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman pak dodal, že kombinace ‒ fotovoltaický systém, tepelné čerpadlo a zateplený dům ‒ je rozhodně hudba budoucnosti.

  • Na program sloužící hlavně na zateplování budov by mělo zamířit až 19,4 miliardy korun. 
  • Částka je daná financemi z prodeje povolenek k vypouštění škodlivin do ovzduší, může se tedy podle jejich ceny měnit.
  • Lidé zatím zažádali o 5,74 miliardy korun ve 24 870 žádostech, stát vyplatil přes 12 500 žádostí za zhruba dvě miliardy korun. Naprostá většina byla pro rodinné domy.
  • Zdroj: ČTK

Novinky budou platit od září a mají zatraktivnit využití obnovitelných zdrojů v domácnostech.

Při výměně starého kotle za tepelné čerpadlo dotované prostřednictvím kotlíkových dotací budou lidé moci získat bonus 20 tisíc korun při zateplení rodinného domu a 10 tisíc korun při instalaci solárního systému dotovaného z Nové zelené úsporám. Obdobné to bude u dalších výměn uhelných kotlů například za kombinované kotle s biomasou, kde bonus při zateplování bude až 40tisícový.

„Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný úsporný zdroj tepla. Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel,“ dodal Valdman.