Stát vrací stavbařům neoprávněně vybranou pokutu, přidat musí i miliony na úrocích

Za zrušené rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o velkém kartelu stavebních firem bude muset zřejmě stát uhradit desítky milionů korun navíc. Stát už po rozhodnutí soudu o zrušení sankce začal vracet firmám neoprávněně vybrané pokuty v celkové výši 1,66 miliardy, k tomu zřejmě připočte i desítky milionů za úroky z těchto sankcí. Rozsudek soudu je další těžkou ranou pro ÚOHS a jeho schopnost obhájit u soudu vysoké pokuty.

Jen Skanska úrok vyčíslila na více než 60 milionů korun, vyplývá z vyjádření firmy. Úroky chtějí žádat i další společnosti.

Skanska patřila podle ÚOHS k největším hříšníkům. Loni v srpnu zaplatila 530 milionů korun. „ÚOHS nám již vrátil jistinu, úrok očekáváme na účtu v řádu dnů,“ řekl ČTK mluvčí společnosti Ondřej Svatoň. Dodal, že firma požaduje úrok 14 procent, tedy v součtu více než 60 milionů korun.

Pokud o zaplacení úroků z pokut požádají všechny stavební firmy z kauzy, může celková částka dosáhnout až ke 200 milionům korun.

Podobně bude postupovat i Eurovia, která musela zaplatit skoro půl miliardy. „EUROVIA CS je od počátku přesvědčena, že se nedopustila žádného porušení zákona a že celé řízení i pokuta byly neodůvodněné. Zaplacenou pokutu by měl nyní stát bez zbytečného odkladu vrátit, včetně sankčního úroku,“ uvedla mluvčí firmy Iveta Štočková.

Úroky ze zaplacené sankce 76,2 milionu korun bude žádat zřejmě i společnost SWIETELSKY stavební. „O vrácení úroků či o jejich výši budeme ještě jednat, ale s největší pravděpodobností o ně požádáme,“ napsal jednatel společnosti František Fryš. Další firmy zatím na dotaz neodpověděly. 

Aktuální rozsudek krajského soudu, který zrušil rozhodnutí antimonopolního úřadu,  je pro ÚOHS další těžkou ranou. 

„Schopnost ÚOHS obhájit své kartelové případy u soudu se zdá být stále nižší. Často jde právě o procesní důvody, jako například u rozhodnutí týkajícího se strojírenských firem, kde pokuta dosáhla miliardy korun,“ uvedla specialistka na soutěžní právo Jitka Linhartová ze společnosti Schoenherr.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Sám ÚOHS se hájí tím, že v roce 2012, kdy prováděl místní šetření, nebyl znám názor tuzemských správních soudů na tuto činnost. 

„Z pohledu úřadu je díky získaným podkladům nepochybné, že kartely se staly a že tímto jednáním byly de facto ukradeny veřejné prostředky státu. Rozhodnutím krajského soudu je však dlouholetá poctivá práce vyšetřovatelů hozena pod stůl. Nelze se proto divit, že zaměstnanci ÚOHS v deziluzi z takového rozhodování soudu ukončují pracovní poměr u vyšetřujícího orgánu, neboť si uvědomí, že poctivá práce byla znevážena,“ uvedl v reakci na verdikt soudu minulý týden ÚOHS v tiskové zprávě.

Případem se ještě bude zabývat Nejvyšší správní soud, kam podal ÚOHS kasační stížnost.

ÚOHS během své více než pětadvacetileté existence (včetně Českého úřadu pro hospodářskou soutěž) udělil několik vysokých pokut přesahujících 100 milionů korun, většinu z nich však před soudy neobhájil.