Česká spořitelna hlásí za 1. čtvrtletí růst čistého zisku

České spořitelně vzrostl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,5 procenta na 3,5 miliardy korun. Důvodem je zlepšování kvality úvěrového portfolia, pokračuje také výrazný růst hrubých klientských úvěrů. Pomohly i výnosy z prodeje části portfolia realizovatelných finančních aktiv. V pátek zveřejnila výsledky i mateřská Ereste Group, té v prvním čtvrtletí naopak klesl čistý zisk o 4,6 procent na 262,2 milionů eur (asi sedm miliard korun).

„Radost nám dělají především pokračující dobré obchodní výsledky. Díky trvajícímu zájmu o úvěry na bydlení jsme poskytli téměř 9000 hypoték v celkovém objemu 17,5 miliardy korun,“ řekl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

  • Česká spořitelna je největší bankou v ČR, co se týká počtu klientů: 4,7 milionu.
  • Ke konci loňského roku měla 561 poboček.
  • Zaměstnává zhruba 10 300 osob.

Stále atraktivnější jsou podle něj investice do alternativních investičních nástrojů. Objem aktiv v domácích a zahraničních podílových fondech vzrostl meziročně o 15,2 procenta, prostředky v penzijních fondech o devět procent.

Hrubé klientské úvěry vzrostly o osm procent na 603,9 miliardy korun. Podílejí se na tom úvěry poskytované domácnostem, zejména hypoteční, a rovněž tak úvěry firmám a podnikatelům.

Čisté výnosy z poplatků a provizí se nezměnily a dosáhly 2,3 miliardy korun. Vzrostly výnosy z transakcí s cennými papíry a za správu aktiv a příjmy z prodeje pojišťovacích produktů.

Naopak poklesl čistý úrokový výnos: „Ani další růst objemu klientských úvěrů nepřevážil pokles příjmů z dluhopisů z důvodu snižování jejich výnosů,“ uvedla spořitelna. Proto čistý úrokový výnos dosáhl 6,2 miliardy korun, což je v porovnání s loňským prvním čtvrtletím o 3,3 procenta méně.

Erste Group zisk meziročně poklesl o 4,6 procenta

Rakouské bankovní skupině Erste Group klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 4,6 procenta na 262,2 milionu eur (zhruba 7,02 miliardy korun). Objem poskytnutých úvěrů sice vzrostl, ale čistý úrokový výnos se snížil o 3,7 procenta na 1,05 miliardy eur (28,1 miliardy korun). Příčinou byl hlavně nižší výnos ze státních dluhopisů.

Erste
Zdroj: ČT24/Erste

Úvěry klientům vzrostly proti loňskému prvnímu čtvrtletí o 1,8 procenta na 133 miliard eur (3,5 bilionu korun). Vklady klientů pak nejvýrazněji rostly v ČR a Rakousku, a to téměř o pět procent na 144,7 miliardy eur (3,8 bilionu korun).

Generální ředitel Andreas Treichl označil začátek roku za dobrý: „Objemy úvěrů rostly stabilním tempem zejména v retailovém bankovnictví, rizikové náklady zůstávaly na historicky nejnižší úrovni, kvalita aktiv byla i nadále velmi dobrá s podílem nesplácených úvěrů (NPL) pod pěti procenty, a byli jsme i schopni udržet vysokou míru kapitalizace s kapitálovým poměrem tier 1 na úrovni 13 procent,“ uvedl.

Analytik Fio banky Michal Křikava výsledky vnímá mírně negativně. Provozní výnosy banky zaostaly za odhady zejména vlivem nižších úrokových výnosů. Negativně vnímá rychlejší pokles čisté úrokové marže, která byla po většinu minulého roku stabilní, i slabší úvěrovou aktivitu rakouské banky. Naopak pozitivním překvapením pro něj je hlášený nárůst poplatkových výnosů banky. Pokles provozního zisku o tři procenta nenaznačuje, že by letos mělo dojít k obratu klesajícího trendu provozní ziskovosti banky z posledních let, dodal Křikava.

„V Erste, podobně jako v jiných bankách, pokračuje pokles čisté úrokové marže, tedy čistého úroku, který může banka z každé 'koruny' úvěru získat. Erste nedokázala navýšit objem úvěrů dostatečně nato, aby tento vyšší objem převážil nad negativním vlivem nižších úroků. Jediná cesta, jak zisky bank udržet, je růst objemu vkladů, a ten samozřejmě chtějí tím pádem všechny banky a tak si silně konkurují a nabízejí klientům nové úvěry za stále nižší úrokové sazby. Druhou možností je snižování nákladů, a to plánuje v příštím roce i Erste,“ komentuje výsledky analytik BH Securities Martin Vlček.

Akcie Erste na pražské burze dnes po 9:30 ztrácely 2,3 procenta pod hranici 846 korun.

Erste chce letos dosáhnout více než desetiprocentní návratnosti vlastního kapitálu očištěného o nehmotný majetek. Předpokladem jsou například stabilní výnosy nebo pozitivní změna v ostatním provozním výsledku díky nižší bankovní dani v Rakousku. Naopak rizikem mohou být měnové politiky centrálních bank včetně negativních úrokových sazeb, volby v klíčových ekonomikách EU nebo geopolitická rizika. 

Uložit