Český průmysl v únoru brzdil a stavebnictví prohloubilo propad

České stavebnictví dál zpomaluje. Zlepšení by mohla přinést novela stavebního zákona (zdroj: ČT24)

Průmyslová výroba v únoru zpomalila meziroční růst na 2,7 procenta z lednových 10,3 procenta. Dařilo se především výrobcům automobilů a elektřiny. Stavební produkce pak zrychlila meziroční pokles na sedm procent z lednových revidovaných 1,4 procenta. Na výsledku se negativně podepsal zejména propad inženýrského stavitelství. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Výsledky ale ovlivňuje i to, že letošní únor měl o jeden pracovní den méně než loňský.

Průmysl sice podle základních čísel v únoru prudce zpomalil, ale podle ekonoma Komerční banky Davida Kocourka je kvůli počtu pracovních dnů lepší se podívat na kalendářně očištěné ukazatele. „Podle nich průmysl vzrostl o 6,7 procenta,“ podotkl Kocourek. „Ve srovnání s lednem (5,0 procent) tak jeho meziroční dynamika zrychlila,“ dodal hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Podle Kocourka dynamika průmyslu kopíruje slabší únorovou výrobu aut, která může souviset s úpravou montážních linek na novou verzi Škoda Octavia v závodech mladoboleslavského výrobce. „I přes toto si automobilový průmysl udržel pozici nejvíce rostoucího sektoru průmyslu,“ prohlásil ekonom Komerční banky.

Produkce automobilů v únoru stoupla o 7,5 procenta. O šest procent vzrostla i výroba elektřiny. Naopak o 15,4 procenta klesla produkce ostatních dopravních prostředků, kam patří například lodě, lokomotivy, letadla či jízdní kola.

Tuzemský průmysl je momentálně bez velké nadsázky zavalen zakázkami, což je velmi dobrá zpráva.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Tržby průmyslníků v únoru stouply meziročně o 4,8 procenta, rostly spíše na domácím trhu. Hodnota nových zakázek, které výrobci v únoru dohodli, stoupla o 7,3 procenta. Rychlejší růst zaznamenali na zahraničních trzích než doma. „Tuzemský průmysl se nyní nachází v příznivém prostředí jak co se týče domácí poptávky, tak růstu průmyslové aktivity v eurozóně,“ míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Tradičně exportně velmi exponovaný sektor by se tak podle Jáče měl vyrovnat s uvolněním kurzového závazku, k němuž Česká národní banka dle všeho přistoupí již v dohledné době.

Pokles stavební výroby tlumilo pozemní stavitelství

Stavebnictví se v únoru propadlo o sedm procent, po očištění o vliv počtu pracovních dnů je ale pokles nižší, a to o 5,6 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství byla proti loňskému únoru bez očištění nižší o 0,2 procenta. V inženýrském stavitelství klesla o 28,7 procenta. Meziměsíčně celková stavební výroba stoupla o 0,3 procenta. 

„Prozatím se stavaři mohou vymlouvat na to, že stavby silnic komplikovala letošní tuhá zima. Jaro ukáže, v jaké kondici stavebnictví vlastně je. Inženýrské stavitelství by ale měly podpořit nové peníze z Evropské unie,“ okomentoval čísla ČSÚ analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek uvedl, že inženýrské stavitelství doplácí na velkou byrokracii v povolovacích řízeních. „Snad by v tomto ohledu mohla pomoci sněmovnou schválená novela stavebního zákona,“ dodal Čížek.

Pro prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše však středeční jednání sněmovny o novele znamenalo velké rozčarování. „Některé pozměňovací návrhy byly ze strany svazu zaměřeny především na zlepšení, zjednodušení a urychlení investorské přípravy staveb dopravní infrastruktury. Z nepochopitelných důvodů se je však nepodařilo prosadit,“ doplnil Matyáš.

Naději do příštích měsíců podle Cihláře nabízejí další dílčí statistiky ze stavebnictví. Přibylo totiž vydaných stavebních povolení a současně bylo zahájeno i dokončeno více bytů než o rok dříve. Úřady v únoru vydaly 5957 povolení ke stavbě, meziročně jich bylo o 3,8 procenta více. Bytů se začalo stavět meziročně o 23,7 procenta více, a to 1999. Dokončeno jich bylo 1848 a proti loňskému únoru se jejich počet zvýšil o 11,3 procenta.

Stavebnictví by se podle Cihláře mělo do určité míry dostat z útlumu, i když oživení bude jen dočasné. „V roce 2017 čekáme růst stavebnictví, který by měl dosáhnout jen zhruba 2 procent,“ shrnul. 

Zahraniční obchod v přebytku, meziročně ale nižším

Český statistický úřad pak zveřejnil i předběžné výsledky zahraničního obchodu, který v únoru skončil přebytkem 17,9 miliardy korun, avšak meziročně je to o dvě miliardy korun méně.

„To, že je přebytek nižší než v loňském roce, je důsledek vyšších cen komodit. Ty v nominálním vyjádření nafukují dovozy a snižují tak celkovou bilanci zahraničního obchodu,“ řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Za dobrou exportní dynamikou stojí velmi slušná zahraniční poptávka. Nepřímo se projevuje rostoucí poptávka z Číny po německých výrobcích a tamní průmysl pak oslovuje české subdodavatele.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Bilanci nepříznivě ovlivnilo hlavně meziroční prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem, základními kovy a počítači. Kladný vliv naopak mělo snížení deficitu chemických látek a přípravků.

Dovoz a vývoz proti loňskému únoru vzrostly. Dovoz o 1,2 procenta na 263,3 miliardy korun a vývoz o 0,4 procenta na 281,2 miliardy korun.

Zatímco loňský rok byl pro zahraniční obchod rekordní, letos už tak dobře nebude, míní Cihlář. „Exporty začnou postupně klesat a výrazněji se to projeví v druhé polovině roku. Už nebude kam růst. Navíc zahraniční obchod přijde o podporu v podobě slabé a stabilní koruny,“ řekl.

Vydáno pod