Česku chybí technici. Jediný nástroj, který mladí umí použít, je Google, míní Dědek

Dalibor Dědek hostem pořadu 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

V Česku schází technici, ať už v oblasti mechaniky, nebo elektroniky. Bez techniky sice neumíme žít, ale ubývá těch, kteří tomu rozumí. V pořadu 90' ČT24 to řekl podnikatel a spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek. Pro věc neumí nadchnout ve škole, ale ani v rodině. Podle Dědka jediný nástroj, který umí mladá generace použít, a to ještě ne moc dobře, je Google.

Nedostatek pracovníků spolu s nezájmem o učňovské obory patří mezi palčivé problémy českých firem. Ekonomice se daří a prudce rostou zakázky firem. Řada z nich by ráda produkovala ještě víc, ale nemá, kdo by vyráběl. Odborníci chybí napříč většinou průmyslových oborů. A ani výhled není příliš optimistický. Firmy si musí často vypomáhat přes pracovní agentury zaměstnáváním cizinců.

Řada studentů navíc chodí na učňovské obory nebo odborné školy spíš z nutnosti, než ze samotného zájmu o daný obor. Na zaměstnání tak nejsou dobře připravení. Firmy se proto snaží se školami intenzivně spolupracovat. Ale je tu překážka v tom, že peníze přímo do škol posílat nemůžou, brání jim v tom zákony.

Pokles učňů
Zdroj: ČT24

Některé, jako třeba Jablotron, se pouští do zakládání vlastních. „Není cílem zřídit školu pro naše vlastní potřeby,“ podotknul zakladatel a spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek. „Naší ambicí by bylo vytvořit školu, ve které se budou sdružovat a zastupovat zájmy i dalších podniků,“ uvedl.

Otec mě naučil si v životě poradit. Rodiny teď spoléhají na školy, míní Dědek

Pro Jablotron jako vývojovou firmu je důležitější nedostatek specializovaných odborníků. „Ale zase to není věc, která by nás dramaticky brzdila,“ doplnil Dědek. Problém s nedostatkem odborníků je podle něj hlubší a začíná to už v rodině.

Jestli nějaký rodič zvažuje, aby dobře zajistil své děti, ať je směřuje na studium technických oborů. Bez techniky neumíme žít a ubývá těch, kteří tomu rozumí.
Dalibor Dědek
zakladatel a spolumajitel Jablotronu

„Mně dal do života nejvíc asi táta, který mě naučil to nejdůležitější umění v životě – umět si poradit. Když přišel z práce, šli jsme do kůlny, vyráběli jsme třeba krmítko pro ptáky. Dal mi do života takovou průpravu, že jsem se nikdy nebál s věcmi, s technikou poradit a měl jsem o to zájem. Dnes mám pocit, že nemají rodiče na děti čas, očekávají, že to za ně udělá škola,“ přiblížil zakladatel Jablotronu.

Podle něj ale škola udělá to, že jsou všechny děti vyděšeny z matematiky a fyziky, a tím pádem potom nejsou technici. „Myslím, že je to bubák docela falešný. Je třeba nahlas dětem a rodičům říkat, aby se nebáli techniky, v technických oborech je perspektiva,“ dodal.

Zavedení povinné maturity z matematiky nevidí jako samospasitelné. „Matematika je důležitý obor, ale já, který mám rád fyziku, říkám, že matematika je lopatou fyzika. Je to nástroj a záleží, jak se přistoupí k jeho výuce. Buď se z toho udělá věda, což školství umí velmi dobře, nebo se z toho udělá zábava, a to jde velmi těžce,“ prohlásil.

Z prvních stupňů škol se podle Dědka vytratili pedagogové, kteří pro věc dokázali zapálit. „Mrzí mě, že jediný nástroj, který mladá generace umí použít a ne moc dobře, je Google. Když vám teče kohoutek v kuchyni, tak vám to příliš nepomůže,“ podotýká.