Rusko si dalo pauzu. V únoru přerušilo omezování těžby ropy

Těžba ropy v Rusku zůstala v únoru na lednových 11,11 milionu barelů denně, oznámilo ruské ministerstvo energetiky. Poté, co Moskva v lednu snižovala těžbu dvakrát rychleji, než bylo v plánu, si tak v druhém měsíci roku zřejmě dala přestávku. K omezení produkce se zavázala v rámci širší dohody mezi globálními producenty.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední producenti ropy v čele s Ruskem se koncem loňského roku dohodli, že sníží těžbu ropy v první polovině letošního roku o téměř 1,8 milionu barelů denně.

Chtějí tak podpořit růst cen suroviny na světových trzích, která před rokem atakovala ceny pod třiceti dolary za barel. Díky dohodě se teď cena ropy stabilizovala okolo 55 dolarů.

Rusko slíbilo, že sníží těžbu ropy proti říjnu celkem o 300 tisíc barelů denně, z toho v prvním čtvrtletí o 200 tisíc barelů. V lednu Moskva snížila těžbu poprvé od srpna, a to zhruba o 100 tisíc, i když byl plán původně poloviční. V únoru ale k dalšímu poklesu nedošlo. V březnu by tak Rusko mělo utlumit produkci opět o sto tisíc, pokud se chce držet plánu.

Země nyní plní slíbené snížení těžby z 33 procent, uvedla agentura Reuters. Členové OPEC díky Saúdské Arábii pak na konci února plnili slíbené snížení těžby již z 94 procent.

V tunách těžba ropy v Rusku klesla v únoru na 42,434 milionu z lednových 46,992 milionu tun.

Přední ruští producenti snižují, ropná divize Gazpromu ale šla nahoru

V únoru snížili těžbu všichni tři přední ruští producenti, tedy Rosněfť, Lukoil a Surgutněftěgaz. Gazprom Něfť, což je ropná divize plynárenské společnosti Gazprom, těžbu o 1,4 procenta zvýšila. Těžba takzvaných malých producentů vzrostla o 0,1 procenta.

Vývoz ropy prostřednictvím plynovodu v únoru klesl na 4,311 milionu barelů denně ze 4,409 milionu barelů denně v lednu.

V únoru se snížila také produkce plynu, a to na 58,53 miliardy metrů krychlových z 66,11 miliardy metrů krychlových v lednu.