Ropa zdražuje. Těžaři se dohodli, že sníží produkci, a nikdo necouvl

Ropa zdražuje. Těžaři se dohodli, že sníží produkci, a nikdo necouvl (zdroj: ČT24)

Cena barelu ropy typu Brent se poslední měsíc pohybuje okolo 55 dolarů. Prodává se tak výrazně dráž než před rokem, kdy stál zhruba polovinu. Zdražení přináší dohoda kartelu OPEC a dalších těžařů včetně Ruska na snížení těžby. Produkci už země omezily o 1,5 milionu barelu denně, výrazněji snižuje tempo Moskva.

Ruská ekonomika se pomalu vzpamatovává z prudkého propadu. Nízké ceny ropy, sankce a odliv kapitálu v posledních třech letech donutily Moskvu šetřit na investicích i v sociální oblasti. Situaci teď zlepšuje vývoj na trhu s ropou, která zdražila. Zatímco před rokem se propadala ke třiceti dolarům za barel, nyní se prodává téměř za dvojnásobek.

Cena ropy pak má být celý rok stabilně mezi 50 a 60 dolary za barel. „Všechny peníze nad 40 dolarů za barel jdou do státního rozpočtu. Ruské firmy těžící ropu proto nevnímají výkyvy ceny suroviny. Vždy z ní mají stejný zisk,“ podotýká ředitel analytické agentury InfoTEK-Terminal Rustam Tankajev.

Omezování těžby, Rusko je v předstihu

Za růstem cen ropy je dohoda producentů o omezení těžby. Moskva slíbila, že během prvních měsíců roku 2017 bude postupně těžbu snižovat, a to až o 150 tisíc barelů denně. Teď se však ukazuje, že cíl dosáhne podstatně dřív, než bylo v plánu. „Tempo snižování těžby je dvakrát vyšší,“ prohlásil ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Ruská federace plní svoje povinnosti rychleji, než bylo v plánu.
Alexandr Novak
ruský ministr energetiky

Koncem ledna měla být ruská těžba snížena o 50 tisíc barelů. Už teď jich ale země vyprodukuje za 24 hodin o sto tisíc méně. Podobně rychlé jsou ve snižování těžby i další státy. Kartel OPEC s ostatními významnými těžaři tak už teď dodávají na trh denně o 1,5 milion barelů méně než na začátku roku.

Podle saúdskoarabského ministra energetiky Chálida Fáliha do stanoveného cíle zůstává potřeba snížit produkci o dalších 300 tisíc barelů denně. Toho by se podle něho mělo dosáhnout v průběhu února. „Nečlenové OPEC zpravidla zvyšovali svou produkci, aby kompenzovali dobrovolné škrty OPEC. Nyní ale vidíme dobrovolné škrty na obou stranách,“ sdělil Fálih.

Kam ropa, tam benzin

Dohoda na omezení těžby a zdražující ropa se promítly i do cen pohonných hmot na čerpacích stanicích po celém Česku. Jen za posledního čtvrt roku zdražily v průměru o 1,7 koruny. Nejžádanější Natural 95 teď stojí v průměru zhruba 31,2 koruny a diesel 30,5 koruny. Ceny nafty se přitom zvedaly za poslední tři měsíce rychleji než u benzinu.

Vývoj ceny benzinu a nafty (v CZK) a ropy (v USD)
Zdroj: Investing.com/Kurzy.cz

V Česku ale nemá vliv pouze množství vytěžené ropy. „Je tady vysoký počet čerpacích stanic, čili silné konkurenční prostředí,“ upozorňuje šéf stálé komise pro paliva ČAPPO Václav Loula s tím, že to bude tlumit nárůsty cen pohonných hmot v období prvního čtvrtletí letošního roku.

Zdražování na pumpách může v Česku omezit i očekávané posílení koruny po ukončení intervencí ČNB, k čemuž by mohlo dojít zhruba v polovině roku.

Vydáno pod