Bydlení zdražuje i nájemníkům. Více se platí za garsonku i rodinný dům

Události ČT: Ceny nájemného rostou poslední dva roky výrazně (zdroj: ČT24)

I když je regulované nájemné už více než tři roky zrušeno, v Česku stále platí pro stanovení nájmů určitá pravidla, která zavedl občanský zákoník. Ceny bydlení přitom v posledních dvou letech výrazně rostou. Zvedly se v průměru o téměř sedm procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Re/max.

Jedno město, dva byty – jeden přímo v centru Hradce Králové, druhý na předměstí. První je po rekonstrukci, druhý je starší. Společný ale mají velký zájem nájemníků. Ve městě je volných nemovitostí takový nedostatek, že tam nájemné roste nejvíc z celé republiky.

„Kdybychom podobný byt nabízeli v předchozích letech, podařilo by se nám ho pronajmout v řádu několika měsíců, nyní ho pronajmeme okamžitě,“ přiblížil makléř z Reality IQ Martin Frízel.

Dvoupokojové byty se v Hradci Králové pronajímají o pětinu dráž než v roce 2015. V průměru tak lidé zaplatí o dvanáct set korun víc než před dvěma lety.

Pražské ceny ční nad ostatními

Nejdražší jsou však stále byty v hlavním městě. Bydlení o velikosti 2+kk podražilo o téměř 10 procent. Za 45 metrů čtverečních tak nájemníci dají bez poplatků skoro 10 tisíc. V případě většího bytu je to pak přes dvanáct tisíc. I za garsonku zaplatí člověk tolik, co v jiném kraji ani ne za třípokojový byt.

Průměrné ceny bytů v krajích ČR
Zdroj: Remax

Ceny nájemného rostou v průměru napříč celým spektrem nemovitostí i kraji. Připlatí si tak ti, kteří hledají jen malé jednopokojové bydlení, ale i lidé, kteří chtějí do rodinného domu. „Kvalitních bytů je málo, nestačíme vůbec zájem lidí pokrýt,“ dodává realitní makléřka Re/max Jana Křivanová.

  • Pravidla pro navyšování cen stávajícím nájemníkům, mimo jiné těm, kteří v bytech dlouhodobě žijí a jejich dům získal nový vlastník, řeší občanský zákoník. Lidé se na zdražování mohou domluvit už ve smlouvě. Pokud tak neudělají, musí vyšší nájemné odpovídat cenám v dané lokalitě. Výše nájemného se pak může dostat až k soudu.