Státní majetkový úřad prodal bývalé sídlo Tuzexu v Praze za 355 milionů

Události: Prodej státního majetku (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) prodal historický dům v centru Prahy poblíž hlavního nádraží za 355,1 milionu korun. V budově v minulosti sídlil například Tuzex. Novým majitelem je společnost I.J.O. Prague Investments. Úřad to ve středu sdělil v tiskové zprávě. Jde o druhý největší prodej nemovitosti v historii úřadu.

Do výběrového řízení přišly tři nabídky, z nichž nejvyšší činila 299,3 milionu korun. Minimální cenu stanovil majetkový úřad státu o 300 tisíc korun nižší. V následné aukci, které se zúčastnili všichni tři zájemci, padlo 100 příhozů. Nakonec dům získala společnost I.J.O. Prague Investments.

  • Podle obchodního rejstříku sídlí jednatel společnosti I.J.O. Prague Investments ve Švýcarsku.

„Kromě kupní ceny bude do státního rozpočtu odvedeno dalších několik milionů korun na dani z nabytí nemovitých věcí,“ uvedla generální ředitelka státního majtekového úřadu Kateřina Arajmu.

Interiér prodané nemovitosti v pražské ulici U Půjčovny
Zdroj: ÚZSVM

Areál převedla vláda na majetkový úřad v roce 2015. Úřad nabízel objekt ostatním organizačním složkám státu, nicméně žádná z nich neprojevila zájem. Proto úřad vyhlásil výběrové řízení s aukcí na prodej této budovy.

Objekt U Půjčovny 10 je v památkově chráněné lokalitě v těsné blízkosti Václavského náměstí a hlavního nádraží. Jde o rohový dům se dvěma nezávislými vchody a vjezdem. V budově je kromě komerční plochy čtrnáct bytů. Celá budova má pět nadzemních podlaží.

Objekt je z poloviny dřevěná vestavba se zděnými obvodovými zdmi. Součástí areálu je velký sál, který lze využívat na konference. K objektu patří sousední parcela, která byla využívána jako hřiště. Podle úřadu by po stavebních úpravách mohla sloužit jako parkoviště.

Dům byl postaven v polovině 19. století. Stát ji v roce 1846 přeměnil na zastavárnu, aukční halu a půjčovnu. V poválečné historii zde sídlila řada podniků a úřadů. Byl zde například sklad a kanceláře podniku Tuzex. Posledním uživatelem byl Úřad průmyslového vlastnictví.

Uložit