Odstávka druhého bloku v Temelínu potrvá déle. Elektrárna teď vůbec nevyrábí

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín bude zhruba o dva týdny déle mimo provoz. Odstávka, která nastala po necelém dni provozu, se tak dále prodlužuje. Způsobila to změna nastavení parních ucpávek na turbíně. Elektřinu přitom teď nevyrábí ani první temelínský blok, který byl plánovaně odstaven před měsícem.

Druhý blok Temelína měl začít vyrábět elektřinu začátkem září po odstávce dlouhé 95 dnů. Nakonec ale pracoval jenom necelý den, než ČEZ zastavil výrobu. Důvodem byla úprava těsnicích olejových vložek v ložiskových stojanech turbíny.

„Dodavatel zvětšil vůli o 0,3 milimetru. Pro provedení prací jsme museli olejové vložky demontovat a odvézt k výrobci do Plzně. Svým způsobem je to ukázka toho, jak o provozu dvoutisícitunového zařízení rozhodují desetiny milimetrů. Jinak než při spouštění se ale některé věci odzkoušet nedají,“ řekl mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták.

Odstávka měla zabrat zhruba dva týdny. Nakonec ale nezačne druhý temelínský blok vyrábět elektřinu v původně plánovaném termínu na začátku října, ale stane se tak přibližně o dva týdny později.

Podobná situace jako s olejovými vložkami totiž nastala i v případě tří parních ucpávek na turbíně. I zde energetici během dodatečných kontrol zjistili, že potřebují upravit jejich nastavení. Těsnicí břity parních tak musely rovněž na přenastavení do Plzně. „V podstatě jde o podobnou věc s tím, že jedny ucpávky zabraňují úniku oleje, druhé úniku páry,“ uvedl Sviták.

Kromě toho temelínští technici upraví část systému drenáže a odluhů nejaderné části parogenerátorů. „S ohledem na stísněný prostor je komplikovaný především přístup k zařízení,“ řekl mluvčí.

Jaderná elektrárna Temelín má instalovaný výkon obou bloků 2160 megawattů. Za minulý rok vyrobila 14,23 terawatthodiny (TWh) elektřiny a od začátku letošního roku zatím dodala do sítě 10,025 TWh. Temelín vyrobil první elektřinu v prosinci 2000. Starší česká jaderná elektrárna Dukovany má čtyři reaktorové bloky s celkovým instalovaným výkonem 2040 MW.