Od paty až na vrchol, znalci kontrolovali temelínské věže

Temelínské věže procházely kontrolou (zdroj: ČT24)

V Jaderné elektrárně Temelín skončila kontrola jedné z chladicích věží. Experti na ní pracovali opět po osmi letech a čtyři dny dělali testy i ve výšce 155 metrů. Temelínské věže jsou v Česku nejen nejvyšší, ale i nejmladší, a podle znalců tomu odpovídá i jejich stav.

Samozřejmostí pro práce ve vysoké výšce je horolezecké vybavení a jištění. Na testech spolupracují specialisté na výškové práce, kteří doprovázejí znalce Vysokého učení technického. Celkově za celé čtyři dny udělali pět výstupů.

První kontrola pláště byla ve výšce 45 metrů. Betonová stěna je v těchto místech 40 centimetrů tlustá. Pro odběr vzorků technici používají speciální vrták. Ten popsal expert ze Znaleckého ústavu Stavexis Jiří Bydžovský. „Jeho průměr je 100 milimetrů a na konci je diamantová korunka, která slouží k tomu, aby se ten materiál nadrtil,“ řekl a doplnil, že válec prohlížejí technici na místě a pak míří do laboratoře.

Prohlídky na místě slouží hlavně k tomu, aby se zjistilo, zda ocelová výztuž nerezaví. „Odebíráme tyto jádrové vývrty, které slouží k tomu, abychom na nich provedli testy mrazuvzdornosti, pružnosti a pevnosti v tlaku,“ vysvětlil použití vzorků Bydžovský.

Kontroly byly v minulosti terčem kritiky

Závad je podle něj naprosté minimum. Kontrola věží je součástí plánované odstávky jednoho ze dvou reaktorů v Temelíně. Energetici mění palivo, zároveň prověřují všechna zařízení, a to včetně svarů. Právě kvůli jejich kontrolám kritizovala šéfka státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová obě tuzemské elektrárny. Podle mluvčího Jaderné elektrárny Temelín Marka Svitáka jde vše dobře. „Aktuálně je odstávka ve třetině a vše probíhá podle harmonogramu,“ řekl.

Postupnými odstávkami prochází i čtyři dukovanské bloky. Tři z nich budou usilovat o nové povolení k provozu na další období. Kvůli důslednějším kontrolám se odstávky o měsíce protáhnou. Loňské výpadky ve výrobě stály firmu zhruba dvě a půl miliardy.

Vydáno pod