Světlík: Problémy OKD se zvládnou, na obou stranách jsou profesionálové

Světlík: Problém s hornictvím se zvládne – tak jako v minulosti (zdroj: ČT24)

Majitel vítkovických železáren Jan Světlík nemá obavy, že by měly stávající dluhy OKD fatálním způsobem poznamenat Moravskoslezský kraj. Prohlásil to v Událostech, komentářích.

„OKD jako těžařská společnost je v celku složitý mechanismus a má své specifikum v tom, že je zde predikovatelný proces, protože jednou přijde chvíle, kdy danou surovinu vytěží. Těžba nerostů musí být ekonomická. Jak samotná společnost OKD, tak stát je tady od toho, aby záležitost vyřešil,“ prohlásil předseda představenstva Vítkovice Machinery Group Jan Světlík.

Aktuální situace zadlužených dolů dospěla do stádia, kdy zástupci vlády a OKD podepsali smlouvu, díky které bude mít stát ve vedení společnosti své zástupce coby nového finančního a provozního ředitele. Firma na oplátku získá sedmisetmilionovou půjčku. Peníze půjdou hlavně na platy zaměstnanců společnosti. Podle ministra financí Andreje Babiše už stát odeslal 130 milionů korun.

„Řeší se to razantním způsobem, který se někomu nemusí líbit, a myslím si, že se situace zvládne, protože se v minulosti zvládla mnohokrát, naposledy v Ostravě v roce 1994, kdy OKD mělo 110 tisíc zaměstnanců. Dnes je to jenom zlomek celé problematiky,“ upozornil Světlík. „Když jsem byl na jednání krizového štábu, jak za ministerstvo průmyslu a obchodu, tak za OKD vystupovali profíci.“

Světlík: Chybí kvalitní pracovníci

Hlavní obava spojená s tísní, do které se společnost OKD dostala, se týká rázu zdejšího průmyslu, protože jsou na hornická pracovní místa, jimž hrozí zánik, další pracovníci ve zdejším průmyslu.

Sám Světlík uvádí, že kondice velkých průmyslových zaměstnavatelů Moravskoslezského kraje je sice různá, zaměstnanci pro chemické a strojírenské provozy by ale podle něj s uplatněním v žádném případě problém mít neměli. Region se totiž potýká s nedostatkem kvalifikované pracovní síly.

„S kvalitou pracovní síly jsou pořád neuvěřitelné problémy a pracovní síly je třeba si vzdělávat. Kvalitního člověka ve volném náboru neseženete,“ uvedl.