Česko bude opět řešit podporu fotovoltaiky. Brexit totiž komplikuje emisní cíle EU

Události ČT: Evropu čeká nové jednání o snižování emisí. I v Česku tak ožije debata o fotovoltaice (zdroj: ČT24)

V Česku znovu ožije debata o podpoře fotovoltaiky. Evropské státy totiž čeká kvůli brexitu nové jednání o snižování emisí. Velká Británie plánovala masivní investice do mořských větrných elektráren, takže bez ní bude muset Unie obnovitelné zdroje zřejmě řešit jinak.

Plány české vlády už nyní počítají s tím, že do roku 2040 budou sluneční panely na více než polovině českých střech. Lidé si už fotovoltaické panely začali pořizovat.

Pro některé mohlo být rozhodujícím faktorem, že některé panely již mají takzvaný bateriový systém, který dokáže sluneční elektřinu uchovat a vlastník ji může spotřebovat dodatečně.

„To je začátek masivního trendu,“ podotknul ředitel divize obchodu ČEZ Pavel Cyrani. „V rámci diskuse o státní energetické koncepci se diskutovalo, že až 50 procent energie přijde z decentralizovaných zdrojů,“ dodal.

Větrné elektrárny u britských břehů
Zdroj: Peter Byrne/ČTK/PA

Úvahy o podpoře zelené energie se příští rok rozjedou znovu. Nikdo totiž neví, kdo a jak splní podíl za Velkou Británii, pokud opustí EU a její klimatické závazky. „Velká Británie bude v rámci celkového cíle Evropské unie rozhodně chybět,“ uvedla náměstkyně pro energetiku na ministerstvu průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská. Budou se hledat způsoby, jak jednotlivé členské státy přispějí k naplňování cíle.

Už teď ale české úřady počítají, že v příštích pěti letech dají na nové zelené projekty 27 miliard korun. Jejich počet se má i díky dotacím v následujících letech výrazně zvýšit.

Průzkum: Mezi Čechy má obnovitelná energie zastání

Většina Čechů si myslí, že obnovitelné zdroje jsou energetikou budoucnosti. V květnovém sociologickém průzkumu agentury IPSOS, který nechala zpracovat ekologická organizace Greenpeace, to uvedly skoro tři čtvrtiny Čechů.

Více než 80 procent lidí si přeje, aby stát podporoval energetickou soběstačnost domácností. Podle 58 procent dotázaných vlastní energetická soběstačnost snižuje závislost na velkých energetických firmách. Polovina lidí se také domnívá, že díky tomu budou mít dlouhodobě stabilní cenu energie.

Během takzvaného solárního boomu se instalovaný objem solárních elektráren v Česku zvýšil z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010. Tehdejší rozvoj fotovoltaiky však vyvolává nejrůznější kontroverze.

Nejvyšší kontrolní úřad loni v lednu upozornil, že mezi lety 2009 až 2012 byla návratnost investic do fotovoltaických elektráren v Česku zhruba sedm let po zahájení jejich provozu, přestože podle zákona mohla být až 15 let. Dodal, že celkové náklady na obnovitelné zdroje elektřiny převýší do roku 2030 bilion korun.