Inflace byla v červnu opět těsně nad nulou

Spotřebitelské ceny stouply  v červnu v meziročním srovnání o 0,1 procenta. Byl to stejný vývoj jako za květen. Meziměsíční vzestup činil v červnu také 0,1 procenta a ovlivnilo jej zejména zdražení pohonných hmot a také vyšší ceny dovolených s komplexními službami. Uvedl to Český statistický úřad.

Spotřebitelské ceny v červnu meziměsíčně nepatrně vzrostly, když je nahoru táhly zejména ceny pohonných hmot v reakci na rostoucí ceny ropy na světových trzích. Naopak ceny potravin se v červnu vydaly dolů, uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

Meziroční inflace také zůstává těsně kladná a drží se těsně nad květnovou prognózou České národní banky (čekala nulu). Inflace se drží nízko a ještě několik měsíců výrazněji neporoste, odhaduje ekonom. Snižuje se tak podle něho tlak na kurzový závazek, ale zvyšuje se riziko, že ČNB na příštím zasedání znovu oddálí jeho předpokládané zrušení.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč z čísel zdůraznil, že se prohloubil meziroční pokles cen potravin, na straně druhé se zmírnil pokles cen pohonných hmot. 

Ekonom Bostl: Současná míra inflace ekonomice neškodí (zdroj: ČT24)

Hluboko pod cílem ČNB

„Inflaci by v nadcházejících měsících měl držet nad vodou efekt statistické základny, protože loni v letních měsících se spotřebitelské ceny mírně snižovaly. Za poklesem tehdy stály ceny pohonných hmot a potravin,“ řekl Zeisel. 

Předpokládá ovšem, že i tak inflace zůstane hluboko pod cílem ČNB (2 procenta). Ke dvěma procentům by se ale měla inflace dostat až ve druhém čtvrtletí příštího roku, odhaduje Zeisel. Zrušení kurzového závazku (česká měna se pohybuje nad 27 Kč za euro) pak očekává až ve třetím čtvrtletí příštího roku. 

Růst české ekonomiky je podle ČNB udržitelný, ale odhad posílení pro příští rok je příliš optimistický. Vyplývá to ze zveřejněného záznamu jednání bankovní rady ČNB z 30. června. V květnu banka oznámila, že odhaduje posílení hospodářství v příštím roce na 3,4 procenta. V letošním prvním čtvrtletí HDP vzrostl meziročně o 3,0 procenta.

Hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl se domnívá - v souvislosti s cílováním inflace ze strany ČNB - že současná míra inflace není pro ekonomiku škodlivá, ba naopak. „To, že ceny nerostou, podporuje spotřebu domácnosti,“ řekl. Dodal, že inflace kolem dvou, tří procent je důležitá z dlohodobého pohledu, není však třeba, aby byla tak vysoká právě nyní. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Kam se pohnou ceny v dalších měsících?

Jáč považuje za nejdůležitější pro další vývoj cen to, jaké budou dopady brexitu na hospodářskou aktivitu, na sentiment podnikatelů a na chování spotřebitelů. Zároveň zdůrazňuje, že kombinace nízké inflace a příznivého vývoje na trhu práce ústí do velmi solidního růstu spotřeby domácností, jenž by měl letos být hlavním tahounem růstu české ekonomiky. Odhaduje, že celková meziroční inflace překoná úroveň jednoho procenta zřejmě až v samotném závěru letošního roku. „Pro letošní rok očekávám celoroční průměrnou inflaci na úrovni 0,5 procenta, pro rok 2017 pak můj odhad činí 1,4 procenta,“ doplnil Jáč. 

Hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler soudí, že inflace se v červnu dostala na letošní minimum a postupně by měla zrychlovat. Tento vývoj však může být ohrožen poklesem cen ropy. Seidler odhaduje, že k cíli stanovenému ČNB se inflace může dostat v první polovině příštího roku. 

V Německu se inflace zvýšila

Meziroční inflace v Německu se v červnu zvýšila na 0,2 procenta z květnové nuly a byla nejvyšší od začátku roku. V konečných údajích harmonizovaných s metodikou Evropské unie to v úterý sdělil spolkový statistický úřad, a potvrdil tím předběžné údaje z konce minulého měsíce.

Inflace v Německu je nejvyšší od ledna, kdy činila 0,4 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,1 procenta.