Případy psychického teroru ve France Télécom skončí možná u soudu

Šesti bývalým vedoucím pracovníkům francouzské telekomunikační společnosti France Télécom, nyní Orange, hrozí soud za psychické trýznění zaměstnanců, které u desítek z nich vedlo k sebevraždám. Pro trestní stíhání šestice se ve čtvrtek vyjádřila prokuratura a nyní se podle místních justičních postupů čeká na konečné vyjádření vyšetřujícího soudce.

V případě odsouzení hrozí každému podle deníku Le Monde až rok vězení a pokuta 15 tisíc eur (406 tisíc korun).

Vše začalo schůzí v říjnu 2006 v Paříži, na které vedení oznámilo restrukturalizaci společnosti, jež si vyžádá v příštích třech letech odchod 22 tisíc zaměstnanců a změnu pracovních postů u dalších 14 tisíc.

Řízení bude přísnější než dosud. Toto propouštění provedeme, ať tak či tak, oknem či dveřmi.
Didier Lombard
bývalý generální ředitel France Télécom (výrok je z roku 2006)

Lombard se naopak rozhodl šest tisíc nových expertů přijmout. Členové vedení ho podpořili.

Následky zavádění změn byly dramatické. Během tří let spáchalo sebevraždu 60 zaměstnanců společnosti, z nichž 35 v letech 2008 a 2009.

V září 2009 odbory podniku podaly žalobu na vedení firmy, které obvinily z „velmi surových metod řízení“. Prokuratura na základě výsledků mnohaletého vyšetřování věří, že shromáždila dost důkazů o tom, že způsoby provádění jinak legitimní restrukturalizace byly psychickým trýzněním s následkem zhoršení pracovních podmínek.

Vyšetřovatelé vypracovali spis o 193 stranách, který podepsal hlavní prokurátor Paříže. Vyšetřující soudce pověřený případem za několik týdnů rozhodne, zda podezřelí půjdou před trestní soud, nebo se případ zastaví pro nedostatek důkazů. Může také požádat o dodatečné vyšetřování.

Vydáno pod