Český Avast převezme nizozemského rivala AVG. Zaplatí téměř 32 miliard korun

Firma Avast kupuje konkurenční AVG (zdroj: ČT24)

Česká antivirová společnost Avast Software převezme svého nizozemského rivala AVG Technologies. Bude ho to stát 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard korun). Jde o jednu z nejvýznamnějších investic na českém IT trhu.

Avast zaplatí za každou akcii AVG 25 dolarů v hotovosti. Kupní cena je tak o třetinu vyšší než středeční závěrečná hodnota akcií AVG na burze. Obě firmy mají české kořeny, podařil se jim průnik do zahraničí, kde dnes převážně působí. 

„Jedná se o významnou transakci nejen v oblasti IT, ale i z pohledu celého českého trhu. Avast kupuje svého největšího přímého konkurenta a výsledkem bude zhruba 35procentní podíl na světovém trhu v oblasti IT bezpečnostních řešení. Avast má v tuto chvíli přibližně 20procentní podíl na trhu,“ zdůraznil partner TPA Horwath Igor Mesenský.  

Podle analytické firmy IDC se Avast zařadí mezi pět největších světových hráčů v oboru. „Obě firmy byly silné v regionu střední a východní Evropy, ale kombinace technologií a rozšíření na trhu vytváří výzvu pro zbytek trhu, kde historicky dominují firmy z USA nebo středo- a východoevropského regionu,“ uvedl Alexej Proskura z IDC.

Mesenský zároveň uvedl, že je to jedna z největších akvizic realizovaných českou společností v zahraničí. Větší akvizice realizovaly snad pouze skupiny PPF a EPH. 

„Je to ale zviditelnění obecnějšího trendu – české firmy v posledních několika letech čím dál více vyhledávají akvizice v zahraničí,“ dodal Mesenský.  

Jak Avast, tak AVG mají těžiště svých vývojových center umístěna právě v České republice – v Praze a Brně. Nejdůležitějším odbytištěm pro obě firmy jsou však Spojené státy americké, a tak tomu zůstane i po jejich spojení.
Z prohlášení firmy Avast

 „Věříme, že spojení sil s Avastem, soukromou firmou se značnými zdroji, plně podpoří naše růstové cíle a je v nejlepším zájmu našich akcionářů,“ uvedl generální ředitel AVG Gary Kovacs. 

Globální působení firem Avast a AVG (zdroj: ČT24)

Avast v prohlášení uvedl, že dohoda má umožnit další rozvoj – jak technologický, tak zeměpisný (na rozvíjejících se trzích) – v internetové bezpečnosti. Avast a AVG by se chtěly v tomto byznysu stát významnou konkurencí globálním lídrům. Dohromady mají přes 400 milionů uživatelů. Avast očekává, že transakce bude uzavřena do 15. října.

Klikatý vývoj akcií

S cennými papíry AVG Technologies se od roku 2012 obchoduje na newyorské burzy NYSE-Euronext. Cena za akcii se tehdy pohybovala kolem 13,1 dolaru. Před dvěma lety pak byla těsně pod 20 dolary. Od října 2014 začala růst až k téměř 29 dolarům v říjnu loňského roku. Od té doby však akcie klesaly, letos v únoru činila cena 16,5 dolaru. Ve středu byla 18,79 dolaru.

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík uvedl, že o spojení se spekulovalo již koncem loňského roku. Investoři žádali, aby AVG našlo další prostor k růstu a akcie mohly opět začít růst.

Velká operace úctyhodných firem

Koupi AVG ze strany Avastu považuje Menčík za největší technologickou investici české společnosti. Upozornil, že firmy působí v poměrně „roztříštěném“ oboru cyber security. Jejich spojení jim umožní například propojit know-how i zákazníky, snížit náklady a lépe tak čelit velkým hráčům typu firem Dell, Cisco či Symantec.

Připomněl, že Avast i AVG jsou technologicky nejúspěšnější firmy, které vyrostly z českých poměrů. Dnes již působí převážně v zahraničí a mají zahraniční investory.

Rovněž šéf fúzí a akvizic společnost EY Česká republika Petr Kříž považuje oznámenou transakci za velmi významnou. A to nejen z pohledu velikosti, která je srovnatelná s loňskou největší českou transakcí (prodej gumárenské skupiny ČGS Švédům), ale také proto, že obě firmy mají již dlouho významnou pozici i na globálním trhu. 

„Navíc se v obou případech jedná o firmy založené v České republice, které ovšem nevznikly jako výsledek privatizace dříve státního podniku. Jedná se o jedny z nejhodnotnějších neprivatizovaných českých firem vůbec,“ podtrhl Kříž.